Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 juni 2019

Country Crafts i Halland får landsbygdens företag att blomstra

Folkared

Vilken smart idé! De är både kollegor och får draghjälp av varandra. Hantverkarna och landsbygdsföretagarna i mellersta Halland har stor nytta av sitt nätverk 'Country Crafts'.

 Hantverkarna Elisabeth och Philip Nicholson, Gunnel Kullander, Veronica Pietch, Anneli Andersson, Claire Kjerrman och Eva Romeborn har gått samman i Country Crafts. Saknas på bilden gör Marita Bengtsson och Turi Everett.
Hantverkarna Elisabeth och Philip Nicholson, Gunnel Kullander, Veronica Pietch, Anneli Andersson, Claire Kjerrman och Eva Romeborn har gått samman i Country Crafts. Saknas på bilden gör Marita Bengtsson och Turi Everett. FOTO: Karin Hylander

Det flödar ingen öl ur kranarna på puben The Red Fox i Folkared den lördag tidningen Land kommer på besök.

Istället står betongfat, hemstöpta stearinljus och korgar fulla med lena, handgjorda tvålar uppdukade på borden.

Hantverkare samlas

 Fascinationen är lika stor i alla åldrar när Anneli Andersson hanterar den varma chokladmassan på chokladkursen. Här ska det bli praliner!
Fascinationen är lika stor i alla åldrar när Anneli Andersson hanterar den varma chokladmassan på chokladkursen. Här ska det bli praliner! FOTO: Karin Hylander

I själva bryggerilokalen sitter läderhantverkaren och sadelmakaren Veronica Pietsch och syr i skinn och i köket pågår pralintillverkning. Bryggaren själv, Philip Nicholson, står vid sitt staffli och låter färgen flöda.

Det är det nybildade nätverket ‘Country Crafts’ som har öppet hus för att locka nya deltagare till alla kurser de erbjuder i vår.

Brett kursutbud

 Vanten har fått en mudd i mosaikstickning under Eva Romeborns flinka fingrar på stickkursen.
Vanten har fått en mudd i mosaikstickning under Eva Romeborns flinka fingrar på stickkursen. FOTO: Karin Hylander

De erbjuder kurser i allt från akvarellmålning och stickning till tunnbrödsbak och ölbryggning.

Gunnel Kullander, som driver Ljusverkstan i Gällared, och Claire Kjerrman, som ger kurser i tvål- och salvtillverkning, har samarbetat förr.

Locka stadsbor

Nu tyckte de att det var dags att skala upp nätverkandet mellan de företagare som erbjuder kurser och aktiviteter på den halländska landsbygden.

– Folk köper mindre än förr! De har blivit tillsagda att sluta konsumera och återbruka istället. Däremot är det en stor efterfrågan på aktiviteter. Ska vi kunna fortsätta driva våra företag måste vi hitta sätt att få ut stadsborna till landet, säger Claire.

Gör reklam för varandra

Hon säljer genom sitt företag Farmhouse Soap egentillverkade tvålar och lantlig inredning i sin gårdsbutik, på marknader och via nätet.

Ett annat viktigt syfte med Country Crafts är att göra lite reklam för varandra.

– Ja, det ju jättebra om jag kan tipsa om till exempel läderhantverkaren Veronica när jag har ett gäng hemma som stöper ljus och de frågar efter något mer att göra, säger Gunnel.

Gemensam Facebooksida

Just detta, att kunna tipsa om varandra, är en viktig del av samarbetet. Dessutom kan marknadsföringen bli kraftfullare när man går ihop.

Country Crafts gemensamma Facebooksida (obs: extern länk) duggar tipsen och inspirationen tätt.

Får kolleger

 ”Att gå på kurs har blivit ett sätt att umgås i en tid när mobiler och datorskärmar tar över allt mer”, säger Claire Kjerrman och Gunnel Kullander som är två av hantverkarna i nätverket Country Crafts.
”Att gå på kurs har blivit ett sätt att umgås i en tid när mobiler och datorskärmar tar över allt mer”, säger Claire Kjerrman och Gunnel Kullander som är två av hantverkarna i nätverket Country Crafts. FOTO: Karin Hylander

Men att nätverka har även andra poänger.

– Man får ju kollegor! I vardagen jobbar vi mest ensamma annars, säger Claire och fortsätter entusiastiskt:

– Det öppnar upp för nya samarbeten. Till exempel har vi pratat om att börja med helger där man kan gå två endagarskurser i olika tekniker och övernatta däremellan.

Läs också: ”Malin gillar den unika sammanhållningen bland Ljusdals företagare”

Fler smarta nätverk

 Företagarna bakom den gemensamma satsningen Formstråket i Nordmaling.
Företagarna bakom den gemensamma satsningen Formstråket i Nordmaling. FOTO: Privat

Formstråket

Sex företag längs den 3,5 mil långa sträckan Öre-Nordmaling i Västerbotten har gått samman i Formstråket. De arrangerar gemensamma dagturer fyra gånger per år som just genom det breda utbudet lockat många besökare från Umeå och Örnsköldsvik.

Namnet kommer av att de sex företagen sysslar med form på olika sätt: Design, konst och konsthantverk samt mathantverk.

Åbrånets Limousin i Hörnsjö, kött, chark restaurang

Marias Galleri i Gräsmyr

Den gamla butiken i Örsbäck, nytt och gammalt inom inredning

Humlebäck Keramik och Möbelsnickeri i Långed

Pjöller Design i Håknäs, välgjord luffarslöjd

Öre Gårdsbageri i ÖrePå hemsidan Formstråket.se finns mer information.

Matglädje i Halland

 "Kalaskokerskorna" Gunnel Karlsson och Susanne Thorsson samarbetar med andra lokala företag på sina matvandringar.
"Kalaskokerskorna" Gunnel Karlsson och Susanne Thorsson samarbetar med andra lokala företag på sina matvandringar. FOTO: Arne Andersson

Kalaskokerskorna Gunnel Karlsson och Susanne Thorsson som bor i grannbyarna Köinge och Hakestad i Falkenbergs kommun driver företaget Matglädje i Halland.

De lagar färdiglagad husmanskost av lokala råvaror och anordnar populära. Centralt är deras matvandringar där fyra andra matföretag i bygden ingår:

Källadalens trädgårdar, Gödeby

Skrea Ost, Skrea

Eivor Gavies syrade grönsaker, Årstad Slätten

Hakaslätts Gårdschampinjoner, Hakestad.

På hemsidan Matglädjeihalland.se finns mer information.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen