Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 februari 2019

Nej till vindkraftspark i Grundtjärn

Vänsterpartiet fick vågmästarrollen när det slutgiltiga beslutet skulle fattas om bygget av en vindkraftspark i Grundtjärn. Svaret blev nej – ett glädjebesked för bloggaren Jonna Jinton.

– Jag känner en sådan otrolig lättnad och glädje. Det var som att få livet tillbaka, säger hon.

 Jonna Jinton och sambon Johan fick ett efterlängtat besked – de kommer att kunna bo kvar i sitt älskade Grundtjärn.
Jonna Jinton och sambon Johan fick ett efterlängtat besked – de kommer att kunna bo kvar i sitt älskade Grundtjärn. FOTO: Privat

Bloggaren Jonna Jinton har gått i täten för motståndet till planerna som skulle förvandla Grundtjärns naturområden till en enorm vindkraftspark. För ett antal år sedan lämnade Jonna storstadslivet i Göteborg för att hitta lugnet på landsbygden – en dröm som snabbt hade kunnat gå i kras. I sju år har invånarna i byn Grundtjärn utanför Sollefteå levt med oron över att få en av Sveriges största vindindustrier som granne.

– Anledningen till att många bor här är naturen, lugnet och livskvaliteten man får här. Om det skulle byggas så försvinner allt det som man faktiskt bor här för. Det skulle göra så ont att se min hemby förstöras, berättar Jonna Jinton för Land.

Läs också: Jonna Jintons hyllning till det svenska kulturarvet

Engagerade utanför Sveriges gränser

En av Jonna Jintons följare tog initiativet till en namninsamling som fick över 36 000 underskrifter. Frågan har inte bara engagerat svenska invånare, utan också människor världen över.

– Vi har visat politikerna att det finns ett mycket större motstånd än vad vi kunde tro. Det är jag otroligt glad över. Jag själv hade ingen ork att kämpa ännu en gång, men alla andra hjälpte mig att få mer kraft.

Fick avslag i miljödomstol

I fjol fick vindkraftsparken avslag i Mark- och miljööverdomstolen. Västernorrland har redan ett stort antal vindkraftverk och det fanns inte tillräckligt noga anvisat i ansökan om var verken skulle stå. Men i höstas meddelade bolaget Forsca att de ville ansöka om tillstånd igen och för att få ansöka igen behövde bolaget godkännande från Sollefteå kommun.

Rennäringen hotas

Den 26 februari offentliggjorde Vänsterpartiet i Sollefteå, som hade fått vågmästarrollen, sin ställning i frågan. En majoritet i kommunen (C, V, VI och SD) säger nu nej till vindkraftsparken. Samernas rennäring har vägt tungt i beslutet.

– Vi har försökt att väga in så många olika aspekter som möjligt. Det handlar både om samernas syn på det här och naturområden som har skyddsvärden. Det är även många fritidsboende och även en del företagare som drabbas. Allt det ihop gör att det inte känns som någon optimal plats för vindkraftverk, säger Carin Collén, vice ordförande i Vänsterpartiet Sollefteå till P4 Västernorrland.

Läs också: Delseger för markägarna – Bergs kommun säger nej till vanadingruva

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen