Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 16 november 2015

Niklas Strömstedt: Jag har aldrig mött så mycket kärlek som nu!

Han brukar självironiskt kalla sig poptönten. Men nu har Niklas Strömstedt stuckit ut hakan rejält med låten "Lyckolandet" i TV4:s "Så mycket bättre".

Bild 1/2 FOTO: Patrik C Österberg / All Over Press
Bild 2/2

Det är kanske lätt att tro att livet varit en räkmacka för Niklas Strömstedt. Född in i kultureliten med pappa Bo som chefredaktör för Expressen och celebriteter som Evert Taube vid middagsbordet.

Men så har det inte varit. Till exempel var han så stökig och utåtagerande under en period som 9-åring att han fick vårdas på barnpsykiatrisk klinik.
Själv har han sagt att han tror att krisen berodde på problem hemma, ”vi mådde inte bra i familjen just då”. Framåt tonåren blev livet bättre och han hittade musiken.

Som 20-åring fick han spela klaviatur på Ulf Lundells album och följa med på dennes turnéer.
Sedan började han skriva egna låtar och skapade flera succélåtar. ”Tänd ett ljus” från 1987 som han gjorde tillsammans med gruppen Triad ar blivit en riktig ”julplåga”. 1989 slog han igenom med låtarna ”Sista morgonen” och ”Om”. Och 1994 skrev han tillsammans med Orup och Anders Glenmark Sveriges officiella låt till fotbolls-VM, klassikern ”När vi gräver guld i USA”.

Men trots de enorma framgångarna var hans självförtroende inte alltid på topp. Han kände att hans musik inte togs på allvar och att han själv ofta uppfattats som en ”kärlekskrank poptönt”.
– Jag har i många år liksom bett om ursäkt för mig själv. Drivit med min egen image av ”poptönt”. Och visst kanske vissa texter jag skrev som ung var lite åt det banala hållet, men när jag nu tittar tillbaka tycker att många av låtarna inte var så tokiga, säger han.

I pågående serien ”Så mycket bättre” ändrade han på det med besked. Han gjorde en ny, svensk version av gamla Ace of Baselåten:” Happy nation” – ”Lyckolandet”. I den tar han avstånd från Sverigedemokraterna och flera sajter som Avpixlat, Exponerat med flera och väckte starka reaktioner.

– Jag har aldrig varit med om att få en sån kärlek på nätet och från folk på gatan. Det finns såklart en del son har en annan åsikt en jag, men det är inget konstigt. Alla får finnas och tycka vad de vill, det är så en demokrati fungerar, säger han.

Titta på filmen där Niklas framför Lyckolandet!


Nu, vid 57 år fyllda, kan han se tillbaka på en lång och omväxlande karriär. Han har sjungit på rockturnéer, inför tiotusentals jublande fotbollsfans, varit programledare för ”Tack för musiken” i SVT och gjort showen Strömstedt & Freud, där han och psykologen Per Naroskin använt hans låtar som terapiunderlag.

Och nu ger han sig på vågstycket att göra en egen krogshow som baseras på hans liv. Namnet ”Storhetsvansinne” är en liten eftergift åt hans självironiska sida.
– Jag försöker jobba upp lite hybris med tanke på att jag ska ställa mig ensam på en krogscen, det känns stort. Men helt ensam är jag inte, jag ska ha en sidekick, en tjej, men det är hemligt ännu, säger han.

Showen baseras på Niklas låtar och på hans liv.
– Det är skönt att bli äldre. Man är inte lika ängslig och tycker att ingen är lika bra som jag på att vara jag. Och jag inser vilket roligt jobb jag har och min dröm är att kunna fortsätta med det länge till, säger han.

—–

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen