Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 augusti 2021

Säker sex på höskullen – gummikungen Nils Adamssons förtjänst

Han kallades ”Gummikungen” och såg till att böndernas barn kunde vänslas på höskullar utan risk för barn.

 Kärlek på loftet. Sickan Carlsson fick ofta spela flirtande huvudroller i Svenska komedier. Sedermera gifte hon sig med gummikungen Nils Adamssons son. Här vänslas hon med George Fant i filmen Landstormens lilla argbigga från 1941.
Kärlek på loftet. Sickan Carlsson fick ofta spela flirtande huvudroller i Svenska komedier. Sedermera gifte hon sig med gummikungen Nils Adamssons son. Här vänslas hon med George Fant i filmen Landstormens lilla argbigga från 1941. FOTO: Sjöberg bildbyrå

Hasse Alfredsons mångsysslare Lindeman skulle beskriva sin fattiga uppväxt, snubblade han avsiktligt på orden och sa:

”Det var så primitivt att vi inte ens hade några primitivmedel!”

Kanske tänkte han på Nils Adamsson.

Gistet ruckel

Betraktar man de svartvita fotografier som bevarats av barndomstorpet vid Oxsjöarna i Medelpad, framstår det nämligen som en typisk representant för det gamla fattig-Sverige:

Ett gistet ruckel som varken rymde ära eller redlighet, men ändå skulle fostra en blivande industrimagnat.

Eller ”Gummikungen” som han ofta kallades.

Hysch-hysch kring preventivmedel

Preventivmedel i form av fårtarmar eller tyg hade sett dagens ljus – eller snarare nattens mörker – många hundra år tidigare. Men när Nils Adamsson på 1900-talet beslöt att göra sin egen insats i befolkningsfrågan, var kondomen fortfarande omgärdad av både hysch-hysch och förbud.

Det paradoxala är att han själv knappast skulle ha funnits om hans produkter existerat tidigare.

Blev med barn av misstag

Modern Kristina Nilsson var en urfattig, ogift kvinna som kallades ”Brö-Stina”, eftersom hon försörjde sig på att baka bröd och skorpor som hon gick runt i gårdarna och sålde. När hon våren 1879 blev med barn, tyckts det skett av misstag.

Avvisad från fadershemmet

Pappan, en viss Adam Nilsson, ville aldrig veta av sonen. När Nils som 14-åring gick och konfirmationsläste i Fränsta, sökte han upp fadershemmet. Där möttes han av Adams hustru som gav honom 25 öre och order att aldrig visa sig mera.

Startlåt till förmögenheten

I mytbildningen skulle den där pengen utgöra grundplåten till Nils Jonas Adamsson kommande förmögenhet. Så enkelt var det säkert inte, eftersom han kort därpå kände sig tvingad att lämna gå till sjöss och i sex år slet han ont i olika hamnar.

 Gummikungen. Ett av få porträtt av entreprenören och sexualupplysaren Nils Adamsson.
Gummikungen. Ett av få porträtt av entreprenören och sexualupplysaren Nils Adamsson. FOTO: Arkiv

Stora barnkullar

Väl i landstigen som 20-åring beslöt han dock pröva sin lycka som försäljare av diverse produkter – och insåg snabbt att han ägde talangen att charma och övertala folk.

Han var en trevlig grabb, Nils, pratsam och gladlynt. Men de trampsymaskiner som utgjorde lejonparten av hans varulager visade sig ofta för dyra för de fattiga torparkvinnorna.

Nils drog slutsatsen att det berodde på de stora barnkullarna. Överallt i stugorna låg ungar i vaggor, hängde i kjolar och slukade gröt för hushållets sista ören.

Brist på andra nöjen

I vissa familjer hade man tolv, tretton barn. Nils anade att det ofta berodde på bristen på andra nöjen än det som kunde utövas i sänghalmen. Men preventivmedel var ingen okontroversiell produkt att saluföra.

Inte på grund av kunderna – de fanns i lystna horder.

Däremot på grund av myndigheter och prästerskap.

Ökat syndande

Den gängse borgerliga uppfattningen var att barngränsning bäst skedde genom att man helt enkelt höll lusten i schack. Vad Nils Adamsson ville när han skaffade en agentur från Tyskland var helt enkelt att uppmuntra till ökat syndande, menade man.

Startade postorderfirma

Fast det tog ett år innan moralens väktare vaknade. 1907 hade Nils Adamsson flyttat till Falköping och inrett en postorderfirma i en liten lägenhet vid dåvarande Hästtorget. Firman gick under det neutrala namnet ”Nyhetsmagasinet” och annonserade medvetet enbart i arbetartidningar, varav Nils själv startade en – Västergötlands Folkblad.

Drabbades av moralpanik

Omsider spred sig dock ryktet vad som egentligen dolde sig bakom Nils Adamssons ”gummiartiklar”. Och framförallt Falköpings finare damer drabbades av moralpanik.

Skarabiskopen bytte åsikt

En dag knackade stiftets egen biskop bryskt på Nyhetsmagasinets dörr. Mötet mellan gudsmannen och gummiförsäljaren slutade dock inte alls som man trott. När Nils berättade om kondomernas förmåga att både minska könssjukdomar och fattigdom, bytte Skarabiskopen snabbt åsikt. Herrarna skildes åt som vänner.

Blidka myndigheterna

Men nu hade Nils tröttnat på det inskränkta Falköping. Han flyttade till Stockholm och öppnade butik i Centralpalatset vid Tegelbacken. Vis av skadan kallade han den för ”sjukvårdsaffär”, vilket han hoppades skulle blidka myndigheterna.

Smart affärsdam

I samma veva träffade han också sin blivande, fyra år yngre hustru Karin Holknecht. Hon var en modern kvinna, aktiv i SSU och god vän med politikern Zäta Höglund. Men hon visade sig också vara en talangfull och smart affärsdam, som snabbt slussades in i makens verksamhet.

Stark dubbelmoral

Paret gifte sig 1911 – samma år som Nils skrev ”Ny bok i könsfrågan” och ånyo fick sedlighetens väktare att dåna. I dag framstår hans inlägg i sexualdebatten som både klarsynt och balanserat. Men i Oscar II:s och Gustav V:s Sverige rådde fortfarande en stark dubbelmoral. Även präster sågs understundom besöka lönnkrogar och ”gatumadamer”, men om hur barnkullar konkret kunde begränsas, talade man inte högt.

Sattes i finkan

1910 hade det rent av instiftats en lag, Lex Hinke, som förbjöd spridningen av information om preventivmedel, döpt efter agitatorn Hinke Berggren som själv dömdes till fängelse. Snart fick även Nils och hans hustru avtjäna två månader på Långholmen för ”sårande av tukt och sedlighet”. Gummikungen hamnade i fängelse, alltså.

Skapade ”Kådisautomaten”

När paret slapp ut igen, döpte de om de firmans verksamhet till ”Försäljning av sjukvårdsartiklar” och övergick helt till postorder. Samtidigt började de fila på den försäljningsform som sedermera skulle skapa en förmögenhet och i folkmun gå under namnet ”Kådisautomaten”.

 På undanskymda platser runt om i landet satt de eftertraktade kådisautomaterna. En välsignelse för många, en fasa för få.
På undanskymda platser runt om i landet satt de eftertraktade kådisautomaterna. En välsignelse för många, en fasa för få. FOTO: Sjöberg bildbyrå

Vän med Nils Ferlin

Numera var Gummikungens mor ”Brö-Stina” död och barndomstorpet övergivet. Vilket inte hindrade honom dock inte att söka sig tillbaka till där barn han lekt.

Medan Karin allt mer tog över ruljangsen, försvann Nils norrut för att jaga och fiska. Bakom den effektiva affärsmannafasaden doldes sig en naturromantiker och känslomänniska. Det var ingen slump att han tidigt sökt sig till Klarabohemernas sällskap och blev god vän med Nils Ferlin.

Gifte sig med Sickan Karlsson

Men Nils brottades också med en allt klenare hälsa. 1939, knappt 60 år gammal, togs han in på Sundsvalls sjukhus och avled efter en kort tids sjukdom.

Änkan Karin fortsatte att driva verksamheten, tidvis med stöd av ende sonen Sölve, som fötts 1913 och fem år senare fått sällskap av dottern Kerstin. Det var de som framåt 70-talet kom att utöka företagets sortiment med babyutrustning och barnkläder och sedermera döpa om det till Polarn o Pyret.

Lagom med två barn

Ett lappkast som heter duga, alltså.

För även om det mycket är Nils Adamssons förtjänst att Sveriges befolkning i dag inte uppgår till 20 miljoner, var han alltså inte motståndare till barn i sig. De skulle bara inte vara alltför många.

Två stycken, ett var varje kön, var perfekt, tyckte han själv.

Vilket säkert gillades av filmstjärnan Sickan Carlsson som 1958 blivit kär och gift sig med Gummikungens son Sölve.

 AB Nils Adamssons sjukvårdsbutik på Svartbäcksgatan i Uppsala år 1955. Foto Uppsala museum
AB Nils Adamssons sjukvårdsbutik på Svartbäcksgatan i Uppsala år 1955. Foto Uppsala museum FOTO: Uppsala museum

Att de i sin tur inte fick några egna avkommor var dock varken svärfars fel eller förtjänst.

Det kan snarare skyllas på att Sickan vid det här laget hunnit fylla 43 och redan hunnit avverka två äktenskap.

Läs också: Dramatiskt när mjölkbönder blockerade mejerierna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen