Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 juli 2020

Nils Holgersson – Selma Lagerlöfs okände fosterson

Jodå, Nils Holgersson fanns på riktigt. Han var fosterpojke hos Selma Lagerlöf och lika olydig som romanfiguren. Nu vilar han under en gås av granit i USA.

 Nils Hogersson for till Amerika med ett gäng äventyrare från Värmland 1922. Den lilla gåsapågen till vänster är illustrerad av John Bauer.…
Nils Hogersson for till Amerika med ett gäng äventyrare från Värmland 1922. Den lilla gåsapågen till vänster är illustrerad av John Bauer.… FOTO: Arkiv

Kistan under gravstenen borde inte vara större än en cigarrlåda, om man skulle tro Selma Lagerlöfs ”Nils Holgerssons underbara resa”.

Men det ska man förstås inte. När boken utkom 1906 var det uppenbart för alla att det var en roman, inget annat.

Dikten fick liv

 Boken som har låg i skogbänkarna i de flesta av landets klassrum.
Boken som har låg i skogbänkarna i de flesta av landets klassrum. FOTO: Arkiv

En Skånepåg som förminskas av en elak tomte och flyger över Sverige på en gåsrygg? Nej, det var mest ett roligt sätt att lära skolbarn geografi.

Men året efter fick dikten plötsligt liv.

Nils från Enköping

1907 mottog Selma Lagerlöf ett brev från överstinnan Schoug i Enköping. Hon berättade att i ett fattigt torp i Sparrsätra socken bodde en sexårig pojke som råkade heta just Nils Holgersson.

Hans far var skräddare, suput och familjeplågare. Stackars Nils var äldsta av fyra barn och mest utsatt för pappans vrede. Ett fosterhem vore av nöden.

Läs också: Vilket namn var populärt när du föddes? Kolla listan!

Nils retad av skolbarnen

Den berömda författarinnan tog sig an den unge Nils – som dock visade sig vara lika svårfostrad som romanfiguren. Ryckte fjädrarna av Mårbackas påfåglar. Kastade suddgummin i huvudet på lärarna.

I skolan blev han retad av de andra barnen:

– Har du kommit hit på gåsarygg i dag?

Då blev han arg och jagade ut dem på åkrarna.

– Jag är kung, ingen annan får gå på landsvägen!

Värsta han visste

Fostermammans planer på att fostra Nils till ett intellektuellt yrke kom snabbt på skam. Det värsta pojken visste var att läsa högt vid braskvällarna.

Mest tyckte han om att gå med drängarna bakom plogen. I mantalslängden skrevs han in som lantbrukselev på Mårbacka. Utackorderas till olika bondgårdar i Sverige. Skrev dock snällt hem till Mårbacka. Tiggde pengar till kläder och en cykel.

130 brev finns i dag bevarade på Kungliga Biblioteket. Selmas svar såg dock ingen röken av.

Läs också: 8 svenska matklassiker – då kom de till Sverige

Letade efter svenskättlingar

Tills 1995 när Vi-journalisten Lasse Westman och fotografen Bengt Wanselius for till USA för att leta svenskättlingar. I lilla byn Coal Valley, en halvtimmes bilresa från Bishops Hill, fann de tre Nils Holgersson i den lokala telefonkatalogen.

– Vi testade det första numret, minns Bengt Wanselius. Det blev fullträff direkt. ”Nils Holgersson från Mårbacka? Jo, det var min far. Alla pojkar i släkten har fått hans namn.”

– När vi kom fram till huset vajade en svensk flagga på en stång. Trädgården var full av gäss i olika storlekar.

 Nils Holgersson trotsade nobelpristagaren och stack till Amerika!
Nils Holgersson trotsade nobelpristagaren och stack till Amerika! FOTO: Arkiv

Byggde skyskrapor i Amerika

Det var alltså här han slutligen hade hamnat, Selmas fosterson. Hösten 1922 följde han med ett gäng värmlänningar till Chicago. Fick jobb i byggsvängen. Blev ”tegelhaj” och ”baljrunkare”, det vill säga cementblandare. Därefter snickare hos den legendariske Ragnar Benson, bördig från Småland. Fick vara med om att bygga världens första skyskrapor.

 Nils Holgersson åkte till Amerika där han så småningom kom att bygga världens första skyskrapor. Nils syns vid krysset.
Nils Holgersson åkte till Amerika där han så småningom kom att bygga världens första skyskrapor. Nils syns vid krysset. FOTO: Arkiv

Släkten bevarade Nils och Selmas brevväxling

Men Nils slutade aldrig skriva hem till Mårbacka. Breven inleddes alltid med ”Kära Fröken Lagerlöf”. Aldrig ”Kära Selma” eller Kära Mamma”. Det tycks alltid ha funnits ett avstånd mellan dem.

– Det fantastiska var att Nils släkt hade bevarat Selmas svar. Sonen ägde en hel bunt. Vi bytte kopior, läste och grät.

– Fast några av Selmas brev hade visst lånats ut och försvunnit. Det var nog många som tyckte det var spännande med en fostermamma som var nobelpristagare.

Selma betalade biljetten hem

Under depressionsåren for Nils och hans småländska hustru tillbaka till Sverige. Selma betalade båtbiljetten. I Urshult, nära svärföräldrarnas gård, slog familjen sig ner.

Han avancerade omsider till byggmästare med 25 anställda. Byggde hyreshus i Köping och Nora. Skrev till sin fostermor och skröt med att sonen Nils junior var bäst i klassen. ”Kan Fröken Lagerlöf tänka sig, han läser sina läxor!”

När Selma Lagerlöf dog 1940 fanns fostersonen nämnd i testamentet. Han fick 5 000 kronor.

 Selma Lagerlöf blev känd i hela världen, utom i Västra Ämtervik, byn tvärs över sjön Fryken, där man envisades med att förneka all kännedom om nobelpristagaren från Östra Ämtevik.
Selma Lagerlöf blev känd i hela världen, utom i Västra Ämtervik, byn tvärs över sjön Fryken, där man envisades med att förneka all kännedom om nobelpristagaren från Östra Ämtevik. FOTO: Mårbackastiftelsens arkiv

Två år senare återsåg han Mårbacka. Betalade femtio öre i entré som alla andra. Log åt PV:n som hade en gåsapåg som kylarmärke. Letade i smyg efter sitt gamla dragspel och en stenyxa som han en gång hittade i en åker.

Men dem hade ingen av guiderna hört talas om. Inte om någon verklighetens Nils Holgersson heller, för den delen.

 Selma Lagerlöf tog emot Nils Holgersson på sitt bardoms Mårbacka som hon lyckades köpa tillbaka. För bland annat pengar från boken om gåsapågen.
Selma Lagerlöf tog emot Nils Holgersson på sitt bardoms Mårbacka som hon lyckades köpa tillbaka. För bland annat pengar från boken om gåsapågen. FOTO: KM IDÉ

Gåsapågen styrd av slumpen

1948 tycks Nils Holgersson ha fått nog av Sverige. En dag ringde han till sonen Nils junior som gift sig och bosatt sig i Malmö: ”Nu sticker mamma och jag tillbaka till Amerika. Hänger du med?”

Resten av hans 84-åriga liv tycks ha blivit lyckligt. Nils Holgersson satt ofta med barnbarnen i knät, berättade historier ur sitt liv och roades av hur slumpen hade format hans liv.

För vad hade hänt om Selma Lagerlöf i stället hade döpt sin gåsapåg till Nils Henriksson?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen