Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 februari

Nina byggde om pappas grisstall till djurhotell

Heden

Hos Nina Vikström i Heden får djuren ta in på hotell!

Hon tar emot allt ifrån små kaniner till hästar i det som en gång var hennes pappas grisstall.

– Precis som det övriga samhället måste även vi lantbrukare följa med i utvecklingen vad som efterfrågas och anpassa oss efter det, säger hon.

 Nina Vikström tog över föräldragården i Heden, nära Boden, och startade djurhotell och hunddagis.
Nina Vikström tog över föräldragården i Heden, nära Boden, och startade djurhotell och hunddagis. FOTO: Susanne Lindholm

Snön knarrar under skorna den här vackra vinterdagen i Heden utanför Boden i Norrbotten. Det är kallt, men solen skiner över Nina Vikströms gård som ligger ovanför sjön Hedavan.

Här trivs stora som små djur. När Nina Vikström tog över gården efter sin pappa för tio år sedan visste hon att hon inte vill vara en traditionell bonde.

– Det krävs så stora investeringar för det i dag. Eftersom jag redan hade fyllt 40 år hade jag inte någon lust att jag och min man skulle belåna oss till tänderna.

Djurpensionat

 Djurgäster! Fekra Othman, Nina Vikström och Lyn Balladares med några av djurhotellets gäster och gårdens djur: Jämthunden Aiko den belgiska jättekaninen Pikachu, fåret Lillen, den östsibiriske katten Teo, kalkonen Tuppen och varmblodshästen Hajen.
Djurgäster! Fekra Othman, Nina Vikström och Lyn Balladares med några av djurhotellets gäster och gårdens djur: Jämthunden Aiko den belgiska jättekaninen Pikachu, fåret Lillen, den östsibiriske katten Teo, kalkonen Tuppen och varmblodshästen Hajen. FOTO: Susanne Lindholm

I stället omvandlade de det gamla grisstallet till hunddagis och djurhotell. I den ena delen slipade de ner betonggolvet, flytspacklade och målade så att det skulle vara lätt att torka av.

Den delen är också isolerad och där finns nu plats för 20 hundar. En del kommer dit på hunddagis under dagen medan andra är pensionatsgäster.

 Jämthunden Aiko hälsar på sin hunddagiskompis, schäfern Milla, under överinseende av djurvårdaren Fekra Otman.
Jämthunden Aiko hälsar på sin hunddagiskompis, schäfern Milla, under överinseende av djurvårdaren Fekra Otman. FOTO: Susanne Lindholm

I dag finns jämthunden Aiko, dalmatinern Thiloh och blandrasen Milou på dagiset, medan schäfern Milla bor på hotellet varannan vecka när ägaren är borta på jobb.

– Det har blivit vanligare att folk hyser in sina djur här för att de ska jobba. Det är många stora industrisatsningar i Norrbotten nu som gör att många människor måste veckopendla till andra delar av länet, berättar Nina Vikström.

Läs också: På Bälinge gård ligger restaurangen mitt i lagården

Kattvänligt

 Bengalkatterna Maya och Vincent trivs i kattavdelningen där det finns små krypin, klätterställningar och leksaker.
Bengalkatterna Maya och Vincent trivs i kattavdelningen där det finns små krypin, klätterställningar och leksaker. FOTO: Susanne Lindholm

I rummet intill finns det tre stora kattboxar. I en av dem bor bengalerna Maya och Vincent bland kattleksaker, vägghyllor och andra saker som katter gillar, medan deras matte och husse är på en långresa utomlands.

I den andra delen av ladugården bor hushållsdjuren. Där finns förutom Nina Vikströms 150 hönsfåglar och fem stora svarta kalkoner plats för allt ifrån små till stora djur som behöver ta in på hotellet när deras ägare är på annat håll.

– Vi har haft småfåglar som nymfparakiter här och så har vi flera spiltor där vi kan ta emot hästar, säger hon.

 Det ombyggda och renoverade grisstallet på gården, med ett fint läge ovanför sjön Hedavan, i dag täckt av is och snö.
Det ombyggda och renoverade grisstallet på gården, med ett fint läge ovanför sjön Hedavan, i dag täckt av is och snö. FOTO: Susanne Lindholm

Nina är femte generationen på gården. När hon var barn bodde fyra generationer på gården, föräldrarna, farföräldrarna och farfaderns mamma.

– Då fanns det både kor, grisar och får på gården. Min mamma tog hand om korna. Min farfar fortsatte att ha får och grisar sedan mjölkproduktionen hade lagts ner tills hans hälsa satte stopp för det. Då tog min pappa över grisproduktionen. Djurhotellet är ursprungligen ett grisstall, berättar hon.

Byggde nytt

 Att ha nära till jobbet har varit skönt särskilt barnen var små, tycker Nina som aldrig ångrat att de tog över gården,
Att ha nära till jobbet har varit skönt särskilt barnen var små, tycker Nina som aldrig ångrat att de tog över gården,

Grisstallet byggdes upp 1996 efter att det förra hade brunnit ner och ser modernt och fint ut.

Hon och maken hade just köpt ett hus, 2011, i vilket de hade tänkt starta hunddagis och hundpensionat när Ninas pappa frågade om de inte ville ta över gården.

– Med tanke på det fina läget vid sjön och den fina ladugården som skulle passa perfekt till vår verksamhet så gick det inte att säga nej, så vi sålde huset och flyttade hit, fortsätter hon.

 I en avskild del av stallet bor kaninerna Bodil och Klas, som har varsitt krypin och inhägnad.
I en avskild del av stallet bor kaninerna Bodil och Klas, som har varsitt krypin och inhägnad. FOTO: Susanne Lindholm

Det är ett val som Nina inte ångrar. Hon har haft 20 meter till jobbet under alla åren som barnen var små och sluppit ha dem på dagis och fritids.

– Dessutom är det livskvalitet att få jobba med djur. I grund botten är jag socionom så jag har även utvecklat en verksamhet med grön omsorg här på gården där jag arbetar både med människor och djur, säger hon.

Kaniner långliggare

 De olika hönsfåglarna på gården är Ninas favoritdjur, då de är tillgivna och tama.
De olika hönsfåglarna på gården är Ninas favoritdjur, då de är tillgivna och tama. FOTO: Susanne Lindholm

En av spiltorna i ladugården är till för gårdens häst, varmblodet Hajen, som fungerar som sällskap till de inhyrda hästarna i hagen.

I dag har även två kaniner tagit in på hotellet, Bodil och Klas.

– Klas är en långliggare som ska vara här i tre månader medan hans matte arbetar på annan ort, berättar Nina.

 I hagarna utanför ladugården finns tre ungbaggar, tre ungtackor och 14 tackor och en bagge.
I hagarna utanför ladugården finns tre ungbaggar, tre ungtackor och 14 tackor och en bagge. FOTO: Susanne Lindholm

Hennes egna barn har också tre kaniner i ladugården samt två marsvin som lyssnar till tupparnas galande på andra sidan rummet.

– Hönsfåglarna är faktiskt mina favoritdjur. De är så tillgivna och jag älskar att gå runt och plocka in äggen från dem som vi sedan säljer i saluhallen i Boden, berättar hon.

Har egna får

 Syriska Fekra trivs att jobba med djur, som jämthunden Aiko, och har nu fått en fast anställning här.
Syriska Fekra trivs att jobba med djur, som jämthunden Aiko, och har nu fått en fast anställning här. FOTO: Susanne Lindholm

I hagarna utanför ladugården finns också tre ungbaggar, tre ungtackor och 14 tackor och en bagge.

– Jag säljer även köttlådor med styckdetaljer från lamm i saluhallen. Det gäller att ha många ben att stå på när man bor på landet.

Till sin hjälp att ta hand om hundarna på hunddagiset och gästerna på djurhotellet har hon tre anställda via ett samarbete med försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Läs också: Desirée och Peter i Överkalix: ”Vi tar till vara på allt från våra får”

 Att gosa med djuren ingår i jobbet för Fekra och Nina, här med kalkonen Tuppen och den östsibiriske katten Teo.
Att gosa med djuren ingår i jobbet för Fekra och Nina, här med kalkonen Tuppen och den östsibiriske katten Teo. FOTO: Susanne Lindholm

De är Lyn Balladares från Filippinerna, Fekra Othman från Syrien och en svensk man som inte är med i reportaget.

– De får introduktionsanställningar först och nu har Fekra en vanlig anställning här. De här tre funkar jättebra och jag är jätteglada att jag har dem. Det är en win-win situation, de kommer ut i arbetslivet och jag får hjälp med djuren, säger Nina.

Lyn och Fekra får hjälpa till att samla några av djuren för en gruppbild utomhus.

Djuren trivs

Den belgiska jättekaninen Pikachu trivs bra intill fåret Lillen och den östsibiriske katten Teo börjar gosa med kalkonen Tuppen, medan Hajen undersöker Teo med mulen och jämthunden Aiko poserar snällt framför kameran. Det är tydligt att alla djuren trivs bra här på hotellet.

– De får inte bara mat och husrum utan också gos och omsorg och det gillar de, avslutar Nina

Hoppas att barnen vill ta över

Namn: Nina Vikström.

Företag: MorrRingens Arctic Green Health.

Ålder: 53 år.

Bor: I Heden utanför Boden i Norrbotten.

Familj: Man och tre barn som är 33 år, 15 år, och 10 år gamla.

Yrke: Driver ett djurhotell och hunddagis i det som var hennes pappas grisstall.

Drömmer om: ”Att förvalta gården tills mina två yngsta barn blir tillräckligt stora för att kanske bedriva någon form av verksamhet på gården.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen