Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 juni

Nina Enström startade bageri hemma i torpet i Fjärdhundra

Fjärdhundra

Nina Enström, från Hela Sverige bakar, satsade på sin dröm och startade bageri hemma i torpet. Stödet från Fjärdhundraland hjälpte henne stort!

 Nina Enström framför sitt torp i Fjärdhundra, nära Enköping, där hon startade sitt lilla bageri.
Nina Enström framför sitt torp i Fjärdhundra, nära Enköping, där hon startade sitt lilla bageri. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Doften av nygräddade chokladmuffins letar sig ut från ett litet rött torp, i Torstuna nära Enköping.

Därinne sätter Nina Enström just in ännu en plåt i sin helt vanliga hushållsugn. För hon driver sitt bageri hemifrån sitt kök – i alla fall ett litet tag till.

Nytt café i Fjärdhundra

 Muffins snart klara för gräddning i torpkökets vanliga hushållsugn.
Muffins snart klara för gräddning i torpkökets vanliga hushållsugn. FOTO: Fotograf Maria Hansson

”Torpets-lilla-söta” har blivit en så stor framgång att företaget nu vuxit ur torpköket.

– Ja, i sommar öppnar jag ett kafé inne i Fjärdhundra, berättar en glad Nina Enström.

Den 49-åriga bagerskan har drivit en mängd olika företag genom åren, färghandel, städfirma, barnklädes- och inredningsbutik.

– Jag var bränd efter att ha gått på några hårda smällar ekonomiskt och ville starta i liten skala utan att ta stora lån, berättar hon.

Läs också: Fjärdhundraland – 120 småföretag i smart samarbete

Skapat Enköpingspralinen

 Ninas succéskapelse: Enköpingspralinen med lite smak ac pepparrot och omslagsfolien prydd av stadssymbolen liljan.
Ninas succéskapelse: Enköpingspralinen med lite smak ac pepparrot och omslagsfolien prydd av stadssymbolen liljan. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Så bageriet har fått växa långsamt och har burit sina egna kostnader.

Nina Enström är både stolt och förvånad över hur bra det har gått.

I en ask ligger hennes stolthet och egna skapelse: Enköpingspralinen med stadsvapnet liljan på folien och en pikant smak av pepparrot. (Enköping kallas ju pepparrotstaden).

 Praliner är det som Nina tycker är allra roligast att göra.
Praliner är det som Nina tycker är allra roligast att göra. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Hon har haft stor hjälp av att ingå i föreningen Fjärdhundraland. Mycket genom att få visa upp sig och sälja på de större evenemang som föreningen ordnar varje, som rebusrundan till exempel då besökare åker runt mellan de lokala företagarna.

Nytta av Fjärdhundraland

 Fjärdhundraland har hjälpt henne mycket och hon är en av 120 medlemmar i den växande föreningen.
Fjärdhundraland har hjälpt henne mycket och hon är en av 120 medlemmar i den växande föreningen. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Och att hennes praliner och bakverk säljs i andra medlemmars gårdsbutiker.

Hon har också haft stor nytta av utbildningar och kompetensutveckling som Fjärdhundraland arrangerar.

– Jag gick en kurs i marknadsföring på sociala medier. Om hur man lägger upp inlägg på sociala medier, hur man fotograferar, hur man ska tänka kring tidpunkter för inlägg, berättar Nina Enström.

 Ordning och reda i det lilla köket i torpet.
Ordning och reda i det lilla köket i torpet. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Att hon dessutom medverkade i 2020 års ”Hela Sverige bakar” i TV4 var också gynnsamt.

– Jag var kvar till det femte avsnittet och har fått mycket uppmärksamhet tack vare programmet, säger hon.

Nina Enström har efter hand fått allt fler och större beställningar av praliner, muffins eller smörgåstårta med mera.

Satsar helhjärtat på sitt bageri och kafé

 Nu kan Nina snart grädda sina muffins i ett riktigt cafékök.
Nu kan Nina snart grädda sina muffins i ett riktigt cafékök. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Nu till sommaren vågar hon ta steget och utöka till ett eget kafé inne i Fjärdhundra – och flyttar bakningen dit. Hon kommer ha en anställd på halvtid och flera extraanställda.

Och kan nu skippa extrajobbet som taxiförare och jobba heltid med sitt bageri och kafé.

– Ja, det är så härligt, känns som att jag hittat rätt i livet, säger hon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen