Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 juni

Nina och Emil flyttade farmors hus – stock för stock

Maramö

”Ingen vill väl ha det gamla huset. Det är lika bra att bränna upp det” sa släkten på kalaset.

Det fick Nina och Emil att starta ett gigantiskt räddningsprojekt. Nu kan de snart flytta in i farmors fint renoverade timmerhus .

 Emil Ivansson och hans sambo Nina Hiltunen flyttade hans farmors hus till småländska Maramö - tre mil från platsen där det tidigare stod. Och renoverade det från grunden.
Emil Ivansson och hans sambo Nina Hiltunen flyttade hans farmors hus till småländska Maramö - tre mil från platsen där det tidigare stod. Och renoverade det från grunden. FOTO: Martina Thalwitzer

Bakom kullen breder nationalparken Store Mosse ut sig över nästan 80 kvadratkilometer. Åt andra hållet betar fåren och hästarna i hagar med enar, hasselbuskar och stengärdesgårdar.

Det ser ut att ha legat ett hus i brynet vid den småländska ekbacken sedan tidernas begynnelse. Det har det inte.

– Den 27 maj 2017 började vi tömma och riva huset för att flytta hit det, säger Nina Hiltunen.

Huset har stått tomt

 Huset har genomgått flera faser. Från början hade det två ingångar och rymde två lägenheter. Mot slutet kläddes det i eternit.
Huset har genomgått flera faser. Från början hade det två ingångar och rymde två lägenheter. Mot slutet kläddes det i eternit. FOTO: Martina Thalwitzer

Timmerhuset, som troligen är byggt runt sekelskiftet 1900, stod tidigare på gården där Ninas sambo Emil Ivansson växte upp. Hans farmor bodde i det när han var barn och ung men sedan har det stått tomt i flera år.

Det stod för nära hans föräldrars boningshus för att stycka av eller hyra ut och förfallet kom snart krypande.

Dessutom var det, i ärlighetens namn, inte världens snyggaste hus med sina tvåluftsfönster av 40-talssnitt och gråbeige eternitklädsel.

Läs också: Ida och Ercüment flyttade ett ödehus till hygget

 Emil och Nina sparade detta halvmåneformade originalfönster. Huset blir en blandning av nytt och gammalt.
Emil och Nina sparade detta halvmåneformade originalfönster. Huset blir en blandning av nytt och gammalt. FOTO: Martina Thalwitzer

Samtidigt hade Nina och Emil länge smitt planer på att bygga något i gläntan, ett par hundra meter från sitt eget hus på gården i Maramö.

Så orden på det där släktkalaset blev starten för deras livs projekt.

– När vi köpte vår egen gård var den rätt rucklig, bland annat läckte det in genom taket. Vi var 22 år då och har renoverat den helt och hållet, ner till timret, säger Nina.

Sågs som nybygge

 Mest använder sig Hiltunen-Ivanssons av nytt material men innerdörrarna är återbruk. En hall och tre rejäla sovrum blir det på övervåningen.
Mest använder sig Hiltunen-Ivanssons av nytt material men innerdörrarna är återbruk. En hall och tre rejäla sovrum blir det på övervåningen. FOTO: Martina Thalwitzer

Hon menar att den erfarenheten var en förutsättning för att våga ge sig på timmerhusflytten.

Emil har själv gjort bygglovsritningarna. Från början tänkte sig han och Nina ett lite enklare bygge, med återanvändning av mycket material.

Men det visade sig snart att myndigheterna såg husflytten som ett nybygge. Med det följer krav på handikappanpassning, fönsters isolervärden, tjocklek på isolering och specifika dörrmått.

 Somrigt grön tapet dottern Mirandas rum på den nyrenoverade övervåningen.
Somrigt grön tapet dottern Mirandas rum på den nyrenoverade övervåningen. FOTO: Fotograf Magdalena Värnamo

Dessutom vill familjen Hiltunen-Ivansson leva ett modernt och bekvämt liv.

Därför har de till exempel inrett ett stort våtutrymme med dubbeldusch, bastu och altandörr ut mot baksidan.

– I övrigt har vi inte ändrat på planlösningen mer än att vi har flyttat köket ett rum bakåt och tagit bort fyra snedgarderober, säger Nina.

Nedplockningen av stommen var inte så svår, om man bortser från att längsta takåsen är 17 meter lång och behövde lyftas ner och fraktas i ett stycke.

Lånade timmerbil

 Timmerbilen som fraktade bort de nedmonterade stockarna till husets nya plats tre mil bort, i Maramö i Värnamo kommun.
Timmerbilen som fraktade bort de nedmonterade stockarna till husets nya plats tre mil bort, i Maramö i Värnamo kommun. FOTO: Martina Thalwitzer

Som väl var hade familjen tillgång till en timmerbil genom Emils jobb.

De nedersta stockarna kunde vi ta med traktorgrip. När stockarna väl låg här hemma fick man väl lite panik och tänkte att vi aldrig kommer att få ihop det igen, berättar han.

Men upp skulle det och varenda stock var omsorgsfullt märkt.

– Det regnade galet! Men det gjorde att stockarna lätt gled på plats, minns Nina.

Hon och Emil bankade ner stockarna med slägga och kunde återanvända de flesta av dymlingarna (träpluggar).

 Det gamla timmerhuset plockades ned stock för stock.
Det gamla timmerhuset plockades ned stock för stock. FOTO: Martina Thalwitzer

De som hade gått sönder under nerplockningen ersattes med nya, gjorda av gamla hässjestörar.

Efter resningen fick stommen stå och torka i nästan ett helt år, bland annat över torrsommaren 2018, för att sätta sig.

Tonårsbarnen Miranda och Elias har hela tiden varit engagerade och hjälpt till med olika moment.

– Elias och jag la lin mellan stockarna när mamma och pappa lyfte dem på plats och bankade ner dem, berättar Miranda.

Läs också: Jette flyttade grosshandlarvillan 90 mil – på pråm

Ljus kulör

 De 2,30 höga altandörrarna är specialbeställda för att passa huset. Även spröjsen till fönstren på övervåningen är specialbeställda för att likna de original som inte kunde återanvändas.
De 2,30 höga altandörrarna är specialbeställda för att passa huset. Även spröjsen till fönstren på övervåningen är specialbeställda för att likna de original som inte kunde återanvändas. FOTO: Fotograf Magdalena Värnamo

Det blev även ungdomarna som fick lägga takplåten, uppflugna på taket i säkerhetsselar.

Vatten och avlopp och eldragningar är gjorda av yrkesmän. I övrigt har familjen fixat allt själva, utan att anlita hantverkare.

Nina och Emil bestämde sig ganska snart för att bryta mot det traditionella vad gäller exteriören. Istället för stående, rödfärgade klädselbräder har de satsat på en liggande panel i ljus kulör.

– Det vita markerar så bra mot det gröna i landskapet. Dessutom ville vi litegrann efterlika det utseende huset hade innan flytten – utan att klä det med eternit. Vi tycker att det blir pampigt såhär, säger Nina.

 Plåttak i stället för tegeltal gör huset lätt att underhålla, liksom fönster klädda med aluminium på utsidan.
Plåttak i stället för tegeltal gör huset lätt att underhålla, liksom fönster klädda med aluminium på utsidan. FOTO: Martina Thalwitzer

Det funktionella har vägt tungt vid olika beslut. Plåttaket kommer att göra huset lätt att underhålla, liksom fönster klädda med aluminium på utsidan.

En del innerdörrar har behållits och de gamla, spontade golvbräderna ligger lagrade i ladugården och ska återanvändas. Men det mesta byggmaterialet är nytt.

– Jag tror ändå att man kommer att få känslan av att det är ett gammalt hus vi flyttar in i. Det är något med stabiliteten. Det här huset pustar och frustar man inte ner, säger Nina.

Gillar att bygga

 RITNING Att själv hålla i bygget gör att man måste ha koll på allt, även om VVS och eldragningar har utförts av fackfolk.
RITNING Att själv hålla i bygget gör att man måste ha koll på allt, även om VVS och eldragningar har utförts av fackfolk. FOTO: Martina Thalwitzer

Att lägga så mycket tid, arbete och engagemang på ett husbygge skulle nog fresta på familjelivet för många men Nina, Emil och barnen har sett till att hinna med lite annat också.

– 2019 reste vi till exempel ganska mycket. Vi var på Öland, i Riga och på en kryssning till Grekland och Cypern. Man måste få lite semester också. Men efter en vecka längtar man hem och är sugen på att bygga igen, säger Nina.

 Kaklet ska sättas upp och de sista detaljerna komma på plats, sedan är det nya köket färdigt.
Kaklet ska sättas upp och de sista detaljerna komma på plats, sedan är det nya köket färdigt. FOTO: Fotograf Magdalena Värnamo

Nu är nästan allt i huset färdigrenoverat, förutom köket där återstår att sätta upp kakel.

Familjen får gott om plats i sitt nya hus med en yta på runt 140 kvadratmeter i vardera planet. Takhöjden på nedre botten är 2,50 meter och på övervåningen 2,40.

Till sommaren ska de äntligen flytta in. Huset ligger några hundra meter bort från gården där de länge har hyrt ut ett av husen till turister.

Efterlängtad inflyttning

 Nina, Emil, Miranda och Elias och hunden Krut, på vägen upp till huset som de snart kan flytta in i.
Nina, Emil, Miranda och Elias och hunden Krut, på vägen upp till huset som de snart kan flytta in i. FOTO: Martina Thalwitzer

Nu kommer även det gamla boningshuset hyras ut och familjens bor nära men ändå avskilt i sitt nyrenoverade hus.

Att det tog hela sex år av att få farmors hus färdigrenoverat är en fördel, menar Nina.

– Ja, det var skönt att det tog tid, för saker och ting har ändrats eftersom och vi har haft tid att grunna igen våra beslut noga, säger Nina.


Har 19 får

Namn: Emil Ivansson och Nina Hiltunen.

Ålder: Båda är 42 år.

Familj: Varandra och dottern Miranda, 20 år, och sonen Elias, 18 år. På gården finns också två hästar, 19 får, hunden Krut och katten Nala.

Bor: I Maramö 1,5 mil nordost om Värnamo. Gården är på sex hektar.

Gör: Emil är truckförare, Nina arbetar som trafiklärare.


Emils och Ninas bygge – år för år!

2017: Ritade bygglovsritningar och sökte bygglov. Byggde väg fram till tomten. Fällde en stor ek i gläntan, göt bottenplatta. Strippade och plockade ner timmerstommen, fraktade den till Maramö och satte sedan upp den på sin nya plats.

2018: Lade råspont och papp på taket. Lät stommen stå för att få timret att sätta sig. Satte upp takplåten, hängrännor och stuprör. Köpte hem isolering och förberedde för tilläggsisolering. Riktade mellanbjälklagret och innerväggarna.

2019-20: Byggde innertak på nedervåningen. Lagt golv på övervåningen. Påbörjade rördragning, bland annat för golvvärme. Satte in 22 fönster plus ytterdörrar. Drog elledningar och kopplade in el. Satte upp skivor på väggarna. Isolerade taket och satte upp innertak på övervåningen.

2021-2023: Gjorde klar ångbromsen i tak och väggar. Inredde kök och badrum. Gjorde alla ytskikt färdiga.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen