Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 september 2018

Nio av tio svenskar vill se böter för fimpar

Den som slänger fimpar på marken ska få böter.

Det tycker nio av tio svenskar, visar en ny Sifoundersökning som organisationen Håll Sverige Rent låtit göra.

 Polisen kan utfärda böter från 800 kronor för nedskräpning på allmän plats, men fimpar är ett undantag.
Polisen kan utfärda böter från 800 kronor för nedskräpning på allmän plats, men fimpar är ett undantag. FOTO: iStock

Varje år slängs ungefär en miljard fimpar i Sverige. Det kan tyckas vara obetydligt småskräp, men fimparna gör faktiskt skada i naturen. Fimparna innehåller även en mängd substanser som är giftiga för djur och växter, och plasten som finns i filtret bryts ner till mikroplast som aldrig försvinner från hav och natur.

Fimpar ett undantag

För sju år sedan infördes nedskräpningsboten, som innebär att polisen kan utfärda böter från 800 kronor för den som skräpar ner på allmän plats, men fimpar är ett undantag från skräpboten.

– De allra flesta stör sig på när det är skräpigt, ändå slängs ungefär en miljard fimpar varje år bara i Sverige. Det är alltid förbjudet att skräpa ned, och att fimpen inte ingår i nedskräpningsboten är obegripligt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Läs också: Så här sopsorterar du på rätt sätt

Starkt stöd för böter

I den Sifoundersökning som organisationen Håll Sverige Rent nyligen låtit göra svarar 93 procent av svenskarna att även fimpen och annat småskräp borde omfattas av nedskräpningsboten. 5 procent håller inte med.

– Det finns ett starkt stöd för att inkludera fimpen i skräpboten. Och boten är viktig för att visa att vi lever i ett samhälle där ingen ska skräpa ner. Det är hög tid att ändra lagen så att allt skräp omfattas av skräpboten, så att beteenden och attityder kan förändras, säger Johanna Ragnartz i pressmeddelandet.

Läs också: Ajabaja – så uppför du dig i kantarellskogen

Trots att nedskräpning sedan flera år är olagligt utfärdas få böter. Under årets fem första månader bötfälldes 44 personer i hela Sverige.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen