Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 januari

Norge förbjuder pälsfarmer – Sverige utvärderar

Norges regering ska låta avveckla landets pälsdjurfarmer, trots branschens protester. I Sverige får minkfarmerna vara kvar, men de ska granskas.

 I Sverige finns cirka 80 pälsdjurfarmer, i Norge mer än dubbelt så många. Foto: IBL
I Sverige finns cirka 80 pälsdjurfarmer, i Norge mer än dubbelt så många. Foto: IBL FOTO: IBL

År 2025 ska det inte längre finnas pälsdjursfarmer i Norge. De cirka 200 företag som årligen levererar päls från cirka 700 000 minkar och 110 000 rävar ska då ha avvecklats, skriver Natursidan.se.

Detta framgår av den nya ”regeringsplattformen”, som den norska regeringen lade fram tidigare i januari.

Branschförbundet Norges Pelsdyralslag tänker dock ta strid för uppfödningen och hoppas ”komma runt detta”, som man meddelar NRK.

Läs också: Förslag: förbud mot att överge katter

I Sverige farmas sedan 2014 bara mink och det finns cirka 80 minkgårdar, som producerar ungefär en miljon skinn per år. Här finns enligt regeringen ”betydande problem avseende möjligheterna till naturligt beteende” för minkarna.

Därför gav regeringen den 11 januari Jordbruksverket i uppdrag ”att utvärdera välfärden hos minkar inom pälsdjursproduktionen och bedöma om produktionen, så som den bedrivs i dag, innebär att djuren ges möjlighet att bete sig naturligt”.

Inget på gång i Sverige

Något stopp för pälsdjursfarmer är dock inte på gång i Sverige. I Finland är pälsdjursuppfödning en viktig jordbruksnäring. Enligt Wikipedia produceras där cirka 1,5 miljoner rävskinn och lika många minkskinn per år.

I resten av Europa drivs pälsdjursuppfödning i framför allt Danmark och Nederländerna. I flera av övriga länder är det förbjudet. Den största importören av pälsverk är Kina.

Läs också: Vanvårdad hund fick lyckligt liv

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen