Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 oktober 2018

Norrbotten lockar allt fler turister

Turistnäringen i Norrbotten växer snabbast i Sverige. Ett lyckat EU-projekt är en av anledningarna.

 Norrskensturism är poppis i Norrbotten.
Norrskensturism är poppis i Norrbotten.

Allt fler turister väljer att tillbringa tid i Norrbotten. Bara i Luleå omsatte turistnäringen 959 miljoner under 2017 och det var en ökning med 31 miljoner jämfört med 2016.

– Hela området har fina siffror och vi ökar mer än övriga Sverige. Siffrorna för i vintras är också fantastiska, säger Maria Wahlberg, kommunikatör på Visit Luleå.

Vinterturismen drar in storkovan

Det är framför allt vinterturismen som drar in pengar, men man har blivit bättre på att locka turister även andra delar av året.

– Vi jobbar med att förlänga säsongen och flera hotell bygger ut för att satsa på konferenser. Det handlar även mycket om norrskensturism, att plocka bär eller att få naturnära upplevelser, säger Wahlberg.

Läs också: Så ska Norrbotten bli Sveriges Provence

Det var 2015 som ett större projekt startades. Med hjälp av EU-pengar var ambitionen att öka på turismen i Norrbotten och det hela har slagit väl ut.

– Vi hade fokus på att satsa på företagen. De blev väldigt involverade i projektet, har fått lära sig mycket och det har gett resultat, säger Wahlberg.

Milstång isbana en succé

Projektet avslutades vid det senaste årsskiftet, men beräknas ge fortsatta positiva effekter. Dessutom har ett nytt mindre projekt dragits igång och även den här gången är det företagen som är i centrum.

– Vi har ökat varje månad under 2018, förklarar Wahlberg.

Under vintern är det förstås vinterlandskapet som lockar många till norra Sverige. I Luleå har en satsning på en plogad isbana varit en succé.

Läs också: Så ökar du chanserna för att se norrsken

Isbanan är över en mil lång. Där är det väldigt populärt att åka spark eller skridskor och att pimpla. För många är det väldigt exotiskt att bara vara där ute och kanske koka kaffe över öppen eld.

– Sedan har vi andra som mer vill ge sig ut i vildmarken och kanske till och med övernatta där, säger Wahlberg.

Fler hotellnätter i Luleå

En stor fördel för Luleå är att man har den största flygplatsen i området. Den ligger dessutom bara tio minuter från de centrala delarna av staden. Det gör att många börjar sina äventyr just där.

– Det är en bas för många och det gör att vi får fler hotellnätter, menar Wahlberg.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen