Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 november 2017

Viral video skojar med Stockholms snövåndor

När snökaoset gör sin årliga debut i Sverige så leder det varje år ofelbart till ett trafikkaos i Stockholm. Den synbara förvåningen roar många utanför storstaden och har dessutom lett till en viral video.

Filmen Snow Aid Stockholm snurrar vilt på sociala medier varje år när vintersnön slår till i Stockholm. Låten handlar om hur förvånade och hjälplösa stockholmarna tycks bli vid varje snöoväder.

Texten skrevs för 15 år sedan av Åsa Nilsson, numera redaktör på Land Skogsbruk, ihop med Sven Rönnqvist, båda då anställda vid P4 Västerbotten.

Inspiration till texten, som skrevs till låten We Are The World, fick de under ett snökaos som utbröt i Stockholm.

Läs också: Ny vädertjänst från LRF Media och SMHI

Varför gjorde ni den här låten?

– Det kom väldigt mycket snö i Stockholm. Det var förstås jobbigt för stockholmarna, men riksmedierna rapporterade nästan bara om snön. För oss, som satt i Västerbotten då, kändes det överdrivet eftersom vintern på många andra håll i landet var ungefär som vanligt. Vi skojade en del om det, och så blev det en låt, säger Åsa Nilsson.

220 000 visningar

Texten inleds med raden ”Det har kommit snö till Stockholms alla torg, och den gröna linjen står still” och fortsätter med hur mycket elände lite snö kan ställa till med i en stor stad som Stockholm.

Snöhjälpslåten har sänts såväl av P4 Västerbotten som i P5 Stockholm och på Youtube har den visats över 220 000 gånger. Nyhetsbyrån Associated Press skrev till och med en artikel om låten där Stockholmarna erbjöds snöskyfflar och vinterdäck.

Läs också: Sant eller falskt – vi kollar våra vanligaste vintermyter!

Stockholmsvåndan en myt?

När Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, i SVT Morgon intervjuades i samband med ett snöfall i november, beskrev han snöläget som svårbemästrat men under kontroll i stora delar av Sverige. Reportern André Pops kommenterade då att många i Norrland skrattar åt situationen i Stockholm, och hur det kan vara så känsligt att hela innerstadstrafiken stannar upp bara.

Bengt Olsson svarade att det i storstadsområden är många fordon ute och kör och att plogbilar och andra får problem att komma fram, då det är bilar mitt på vägen.

– Det är samspelet mellan fordon, lastbilar, vanliga bilar och plogfordon. Det är den utmaningen som är när det är snö, säger han till SVT Morgonstudion.

– Sedan är det en skröna att det är bättre i Norr, om jag får vara så fräck att säga det. Därför att de har samma sak tre veckor tidigare än det som händer i södra Sverige, så det är egentligen ingen skillnad, säger han.

Ser snökaoset annorlunda

Åsa Nilsson säger att hon idag betraktar snökaoset delvis annorlunda, sedan hon flyttade till Stockholm för 11 år sedan.

– Att bo här ger ett annat perspektiv på hur komplext det är med stora snömängder och mycket trafik, säger hon.

Läs också: Snöbrist kan drabba hela Sverige

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen