Norrländsk vinterkyla ger iscider i världsklass
Västerbotten är en av de platser i världen som lämpar sig bra för tillverkning av iscider. Brännlands cider har tagit fasta på det och hyllas internationellt för sin kvalitet. Fjolårets dåliga äppelskörd ska inte ändra på det.
Inte på 50 år har äppelskörden varit så dålig som i fjol. Men trots det siktar Brännlands cider på att göra iscider i världsklass.
Läs också: Iscider från Västerbotten är bäst i världen
– Vi var oroliga för att den jobbiga våren skulle ge en sämre kvalitet, men vi är mycket nöjda med det vi fått fram, säger Andreas Sundgren, grundare av Brännlands Cider.
Produktionen utökas
När årets produktion nu är i gång har man jobbat med ett par nya äpplesorter. Cox Orange och Mutsu ska bland annat ge mer kropp till iscidern.
Efter framgångarna har Andreas Sundgren också beslutat om en utökning av produktionen. En fördubbling är planerad för i år och det innebär att cirka 50 000 liter cider och iscider ska tas fram.
Läs också: Lokalt företagande: Fridas succéöl smakar Överkalix och skog
Anställt amerikansk resurs
En annan nyhet detta år är att Andreas Sundgren för första gången inte är huvudansvarig för produktionen. I somras anställdes amerikanen David Biun, som tidigare bland annat jobbat hos iscidertillverkaren Eden. Han blir den som har produktionsansvar för den iscider som släpps under året.
– Jag är stolt över det jag lärt mig de här åren, men för att ta nästa steg när det gäller balans och kvalitet behöver processen lämnas över till proffsen, säger Andreas Sundgren i ett pressmeddelande.
Brännlands Cider har flera år hyllats för att tillverka iscider i världsklass. Varken utökningen eller det dåliga äppleåret 2017 ska påverka kvaliteten. Volymökningen är snarare ett sätt att öka kvaliteten ytterligare, och Andreas Sundgren konstaterar att Brännlands även efter en utökad produktion är en väldigt liten producent av cider och iscider.
Läs också: Så testar du din affärsidé – steg för steg
Fakta iscider
– Iscidern utvecklades i Quebec i Kanada i början av 90-talet och är ett isvin gjort med äpplen istället för vindruvor som råvara.
– 2005 fastställdes en kvalitetsbeteckning för iscider i Quebec. Beteckningen stipulerar att den äppelmust som används vid framställning av iscider ska koncentreras med hjälp av naturlig kyla.
– Mycket få platser i världen kan garantera den återkommande kalla produktionssäsong som krävs för att producera iscider. Norra Sverige är en av de platserna – och vintersäsongen i kombination med sötsyrliga svenska äpplen utgör baskomponenterna.
– Ur fryst äppelmust extraheras – med hjälp av utomhuskylan under vårvintern – en koncentrerad cidermust med en sockerhalt på mellan 35 och 40 brix. Det blir sedan till iscider.
– Cidermusten jäses långsamt till ett bärnstensfärgat isvin med lika delar tydlig syra, varm sötma och kraftfulla äppelaromer. Inga tillsatser såsom socker, alkohol eller färgämnen är tillåtna i produktionen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.