Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 december 2016

Nu är det bevisat: Fjällen gör människor lugna och laddade

En undersökning från Göteborgs universitet visar att fjällen har en läkande inverkan på människor. Lugnet, skönheten, kulturen och historien är avgörande.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Många svenskar vet hur gott en vecka eller ett par i fjällen kan göra för både kropp och själ.

Nu visar en undersökning att fjällandskapets mäktiga vyer, kultur och historia är helt avgörande för hur invånare i fjällvärlden mår. Fjällen ger identitet och mening och det är här man laddar batterierna. Det vackra landskapet ger njutning, lugn och ro.

Frågade slumpvist utvalda

Det är Göteborgs universitet som har genomfört undersökningen och de har frågat 2 700 slumpvis utvalda personer i åtta fjällkommuner i Jämtland om hur de mår när de är i fjällen.

− Vi har kunnat fastställa ett starkt samband mellan de boendes välbefinnande och platsrelaterad identitet, det vill säga hur mycket jag tycker om platsen och mina tankar, minnen, erfarenheter knutna till platsen, säger Ingegärd Eliasson, professor i naturgeografi vid institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet.

Mer än vildmark

Fjällen visar sig i undersökningen alltså vara mycket mer än enbart vildmark. Fjällen har också en tydlig koppling till historia och kultur genom till exempel samer, bönder och fjällvandrare, vilket påverkar invånarna mer än vad man tidigare har trott.

Genom dessa slutsatser hoppas man kunna påverka synen på hur viktig en plats historia och kultur är för oss människor.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen