Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 juni 2018

Nu är det dags – snart blir pengarna värdelösa!

Nu har du bara ett par veckor på dig om du vill att dina 100- och 500-kronorssedlar ska ha kvar sitt värde.

  Snart är det för sent att växla in dina gamla sedlar.
 Snart är det för sent att växla in dina gamla sedlar. FOTO: istock

Under de senaste åren har Sverige fått en hel del nya sedlar och mynt. Samtidigt innebär det att de äldre sedlarna inte går att använda längre.

30 juni i fjol var sista dagen som du kunde använda våra gamla 100- och 500-kronorssedlar i handeln. Men faktiskt kan du fortfarande växla in de pengarna hos din bank. 30 juni i år är sista dagen för att kunna göra det, så det börjar bli bråttom att leta igenom byrålådorna om du misstänker att du har gamla sedlar liggande.

Däremot kan du inte lämna in mynt utan de betraktas som metallskrot.

Läs också: Allt du vill veta om de nya sedlarna

Kvitton krävs

Men skulle du hitta någon gammal sedel efter 30 juni kan du faktiskt fortfarande få ut något av det också. Men då är det krångligare och kostar dig en del. Mot en avgift på 100 kronor tar nämligen Riksbanken emot sådana sedlar. De måste då skickas in med post och du får dina pengar, minus avgiften, insatt på ditt bankkonto. Riksbanken kräver dessutom en redovisning av hur sedlarna blivit dina, och kan kräva kvitton eller annat för att kunna betala ut pengarna. Det har att göra med de regler som finns för penningtvätt.

Läs också: Svenska sedlar kan komma att tryckas på Malta

Börja leta hemma

Så om du vill undvika en massa krångel är det nog dags att börja leta efter de där sedlarna som kan ligga kvar där hemma någonstans.

Det kan dock vara värt att tänka på att om sedlarna är riktigt gamla kan de ge bättre avkastning hos en samlare än hos Riksbanken.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen