Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 januari 2016

Nu avslöjar han den magiska platsen bakom spelsuccén

Det är på landsbygden de allra bästa idéerna kommer. Fråga bara Martin Sahlin, skaparen bakom ett av världens mest efterlängtade spel; Unravel. För Land.se berättar Martin om bakgrunden till spelet och dramatiken när en filmare försvann.

När det amerikanska filmteamet kom till Strömbäck utanför Umeå blev de helt tagna av naturen. När skaparen till den väntade spelsuccén Unravel, Martin Sahlin, förklarade vad allemansrätten var för något sprang en av filmarna till skogs.

– Han bara drog. Efter ett tag blev vi oroliga och trodde att han hade sprungit vilse. Men efter 1,5 timme kom han tillbaka – med en påse full av blåbär!

Martin Sahlin skrattar åt minnet, men snart kan det gamla brukssamhället ett par mil utanför Umeå invaderas av unga, utländska spelfantaster. För det är här, vid havskusten och de dramatiska bergen som den lille röde garngubben Yarny befinner sig i spelet Unravel som släpps av EA den lördagen 6 februari.

Förväntningarna är enorma. Spelet har listats som ett av världens mest efterlängtade.

Är du förvånad över uppmärksamheten?

– Jag är glatt överraskad, men de jag visade det för gick igång redan från början. Det ska bli spännande att se om folk köper spelet också. Det roliga är att många som inte spelar vill prova. Det är alltid kul att nå en ny grupp av människor.

Hur många spel måste ni sälja för att du ska bli nöjd?

– Jag tänker inte så. Jag vill hellre att folk ska påverkas på djupet.

– Jag gjorde ett boxningsspel som spelades av 100 000 personer. Då förstod jag hur viktigt spel är och vilken påverkan det har. Det är inte ofta i sitt liv som man har 100 000 personers totala uppmärksamhet. Spelvärlden är lite dålig att ta tillvara på den uppmärksamheten och nu ville jag göra något mer än bara något som bara var förströelse.

Och då kom du på en garngubbe som svingar sig i träd, åker flotte och springer över stock och sten. 

– Ja. Vi var på campingsemester utanför Lysekil när jag plötsligt kom på en låt som en kompis skrivit. Tänk om banden var fysiska. Så jag gjorde Yarny där och då. När vi kom hem till Umeå åkte jag till Strömbäck, en fantastisk plats dit mina föräldrar tagit mig och dit jag tagit mina barn. Jag satte Yarny i olika situationer, fotade och förklarade med hjälp av detta spelidén. Det var en väldigt kul pitch.

Läs också: Sticka din egen Yarny – här är beskrivningen

Vad är det som är så fantastiskt med Strömbäck?

– Det är geologiskt speciellt. Det är nära havet och mycket skog.

Vad går spelet ut på?

– Du ska ta dig så långt som möjligt utan att garnet tar slut. Du får olika uppgifter, klarar du det så får du mer garn. Symboliken är att du alltid måste jobba med att återknyta brustna band för att komma framåt.

Du har själv två barn. Är det därför du börjat fundera på de brustna banden?

– Jo, så är det nog. Men Yarny är inte jag.

Läs också: Västerbottens nya turistmagnet

På er hemsida, unravelgame.com har du en beskrivning till hur man själv stickar sin garngubbe. Du har inte funderat på att sälja Yarny?

– Oj, vad många som har ställt den frågan. Men nej, just nu nöjer vi oss med att bjuda på stickbeskrivningen.

Slutligen, vad gjorde den amerikanske filmaren i Strömbäck?

– Det var ett filmteam från Los Angeles som kom för att de ville göra en bakom kulisserna-film. Då tog jag med dem till Strömbäck. Det var roligt att visa dem ursprungsplatsen. Och så var det ju skönt att han hittade tillbaka.

garngubbe3
Garngubben röner stor uppmärksamhet.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen