Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 mars 2021

Nu flyttar barnfamiljer in i de tomma husen i Alsterbro

Alsterbro

Fyrbarnsfamiljen Svennerbäck lämnade villan i Stockholm för att flytta till småländska Alsterbro. Tre andra familjer har också flyttat hit. Allt tack vare ett smart grepp från Kjell Kristiansson och ortens utvecklingsgrupp!

 Mamma Jenny och pappa Mattias Svennerbäck med sönerna (från vänster) Milton, Jack, Tim och Oliver framför huset i Alsterbro.
Mamma Jenny och pappa Mattias Svennerbäck med sönerna (från vänster) Milton, Jack, Tim och Oliver framför huset i Alsterbro. FOTO: Lina Alriksson

Glada skratt hörs från en villatomt i Alsterbro, i småländska Nybro kommun. Fyra bröder spelar fotboll på gräsmattan utanför sitt nya hem, en äldre villa med visst renoveringsbehov.

– Det har vissa skavanker, men när vi kollade under golvet och väggarna såg vi att stommen var frisk. Ingen inbyggd fukt eller mögel, säger mamma Jenny Svennerbäck.

Familj börjar nytt liv i Alsterbro

Nu hörs en borr inifrån huset, det är en lokal elektriker som gör det sista arbetet på renoveringen av den gamla villan från 1924.

Familjen flyttade hit från Spånga i norra Stockholm, sålde sin villa och lämnade allt där för att börja sitt nya liv i Alsterbro.

– Min mammas släkt är härifrån så jag tillbringade alla lov här som liten och sen har jag, Mattias och också varit här mycket och vi trivdes alltid så bra här, berättar Jenny.

Läs också: Vilken babyboom i Horsaryd! Och det började med tre ungkarlar

Otsbor i Alsterbro bildade ekonomisk förening

 Jenny Svennerbäck och sonen Tim gillar sitt nya liv i Alsterbro. "Här finns plats att åka skateboard", säger Tim.
Jenny Svennerbäck och sonen Tim gillar sitt nya liv i Alsterbro. "Här finns plats att åka skateboard", säger Tim. FOTO: Lina Alriksson

Kjell Kristiansson är en av de drivande i den ideella föreningen som har sett till att Alsterbro inte tynat bort utan tvärtom fått nytt liv.

– Vi bildade en ekonomisk förening där i dag 100 ortsbor har köpt andelar för 500 kronor styck. Från början hade vi ingenting men i dag äger vi flera fastigheter, berättar han.

Men föreningen har fått kapitalet att växa på olika sätt. Det började med att den fick köpa byggnaden där tidigare polisen, försäkringskassan och tandläkaren hade haft lokaler.

– Den stod tom och det såg så trist ut. Vi tänkte först hyra huset av kommunen men erbjöds att köpa det för en krona, berättar Kjell.

– Sedan har vi lagt ned tusentals timmar av ideellt arbete plus miljoner för att rusta upp fastigheten och bygga om den, fortsätter han.

fantastisk utveckling i Alsterbro

 Kjell Kristiansson framför läkarstationen, minihotellet och pizzerian. Han är en av de mest drivande bakom Alsterbros positiva utveckling.
Kjell Kristiansson framför läkarstationen, minihotellet och pizzerian. Han är en av de mest drivande bakom Alsterbros positiva utveckling. FOTO: Lina Alriksson

Pengarna fick de genom att ta lån och få bidrag via EU:s LEADER-fonder, för landsbygdsutveckling.

Och Alsterbros utveckling har varit fantastisk.

I dag finns här en läkarstation öppen fyra dagar i veckan, ett minihotell och en pizzeria som i dag är utarrenderad. Undan för undan får föreningen tillbaka på sina investeringar samtidigt som orten lever upp.

Men ett problem kvarstod: Hur ska återväxten säkras i Alsterbro, hur lockar man dit barnfamiljer?

När så en tysk fastighetsägare avled, som hade ägt fem, lite slitna hus som han hyrt ut sommartid, fick föreningen chansen att köpa dem. Och mycket tack vara sitt goda renommé lokalt.

– Vi hade inte hela köpesumman så ringde vi vår lokala bank och fick snabbt klartecken för ett lån på 800 000, berättar Kjell.

Tre hus sålda till barnfamiljer

Sedan annonserade föreningen ut husen, med betoning på att de sökte barnfamiljer. Och snart var tre av husen sålda till barnfamiljer.

– Det känns väldigt bra att det lyser i fönstren året runt nu. Och att det har kommit åtta nya barn till skolan, vilket är en åttaprocentig ökning, säger Kjell nöjt.

Familjen Svennerbäck stod för hälften av ökningen med sina fyra pojkar.

Mamma Jenny är speciallärare och fick jobb direkt i grannorten Högsby.

Pappa Mattias är betongingenjör och har ännu inte hittat något fast jobb i sin bransch men flera krokar ute hos passande företag i trakten.

– Och våra boendekostnader är betydligt lägre här. Huset kostade ungefär hälften av det vi betalade i handpenning för vår villa i Stockholm, säger han.

Stort intresse för att flytta till landsbygden

Var fjärde svensk vill flytta till landsbygden. Det visar en Novus-undersökning gjord på uppdrag av företaget Svensk Adressändring.

Resultaten i korthet:

Nära var fjärde svensk, 27 procent, har under året funderat på att flytta ut på landet

Tre av fyra, (77 procent, instämmer i att pandemin har gjort det lättare att bo på landet och jobba på distans

50 procent instämmer i att pandemin har förändrat många människors vanor och gjort mindre centrala boendealternativ attraktivare om man jämför med boendealternativ i staden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen