Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 januari 2018

Nu går fiskodlingen upp på torra land

Fiskodling på land sprider sig som en löpeld i Sverige. Allt oftare kombineras de med odling av grönsaker.

FOTO: Mostphotos

Nu planeras en odling i Bränta i Ljusdal, som väntas ge 30 nya jobb på kort sikt, med siktet inställt på ett hundratal, skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg. Där planeras odling av ädelfisk som regnbågslax i ett samarbete mellan kommunen och näringslivsstiftelsen Närljus.

– Kommunstyrelsen sa i dag ja till ett så kallat markanvisningsavtal med företaget Cibium som gör den här satsningen. Det ger företaget rätt att köpa sex hektar mark för fiskodling på Bränta, säger Pär Jonsson, informationschef i Ljusdals kommun, till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Läs också: Mätt på grönt – så mycket behöver du odla

Peckas Naturodlingar startade förra året i Härnösand sprider nu sitt koncept med med lax- och tomatodling i ett slutet ekosystem till Falkenberg.

– Planen är ju att vi ska växa med våra odlingar där konsumenterna finns. För konsumenterna vill ha närodlade och gärna giftfria produkter, säger Hugo Wickström, vd på Peckas Naturodling, till Sveriges Radio P4 Halland.

Läs också: Länen som inte väntar på regeringen – här är deras egna livsmedelsstrategier

Fler jobb hägrar

Tiotusentals nya arbeten kan skapas i framtiden på detta sätt med kombinerad fisk- och grönsaksodling, enligt organisationen Refarm 2030.

”I hela Sverige finns mängder med tomma djurstallar och gamla industrilokaler. Dessa är en värdefull resurs om vi renoverar och anpassar dem så att de får liv igen och skapar nya arbetstillfällen”, skriver organisationens företrädare i ett debattinlägg i Smålandsposten.

Refarm 2030 har arbetat med Jordbruksverket med den nationella livsmedelsstrategin för att studera affärsmöjligheterna som ges när fisken går upp på torra land.

Produktionen är hållbar och skapar nya jobb, samtidigt som efterfrågan ökar på fisk och grönsaker och det finns god tillgång i Sverige på lokaler i gamla industrianläggningar.

Läs också: Smart och miljövänligt! De odlar sushifisk i ladugården

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen