Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 november 2018

Nu har Gretas klimatprotest nått hela Sverige

I dag fredag arrangeras klimatstrejker utanför 90 svenska kommunhus runt om i landet. Samtidigt deltar rörelsens initiativtagare, 15-åriga Greta Thunberg, vid klimatmötet i polska Katowice.

 15-åriga Greta Thunberg från Stockholm har startat en internationell klimatrörelse.
15-åriga Greta Thunberg från Stockholm har startat en internationell klimatrörelse. FOTO: IBL

Det var i augusti i år som Greta Thunberg från Stockholm satte sig utanför riksdagen för att visa sitt missnöje med Sveriges klimatpolitik. Under tre veckor gick hon dit i stället för till skolan. Strejken övergick till att bli en fredagsauktion – samt en nationell och internationell rörelse.

Missnöjd med Parisavtalet

Det Greta Thunberg och hennes anhängare ställer sig kritiska till är hur världens länder lever upp till Parisavtalet. År 2015 enades 200 länder om att den globala uppvärmningen ska hållas under 2 grader.

Greta tycker att Sverige och världen gör för lite, att det går för långsamt.

 Under parollen ”Fridays for future” demonstrerar varje vecka Greta Thunberg, och människor världen över, för klimatfrågans framtid.
Under parollen ”Fridays for future” demonstrerar varje vecka Greta Thunberg, och människor världen över, för klimatfrågans framtid. FOTO: IBL

Greta Thunbergs strejk en världsnyhet

Varje fredag sluter ett femtiotal personer upp för att hålla Greta sällskap utanför riksdagen. Under hösten har människor samlats utanför stadshus och parlament runt om i världen för att under hennes paroll ”Fridays for future” göra samma sak.

I dag fredag arrangeras klimatmanifestationer utanför 90 svenska stadshus. På uppropets Facebooksida listas alla orter.

Världens ledare samlas samtidigt i polska Katowice för att prata om klimatens framtid. Greta själv kommer efter inbjudan från FN att vara på plats.

Klimatet är en fråga i svart och vitt

Greta Thunberg har Aspergers syndrom. Hon säger själv att hon kanske därför ser klimatförändringarna som en fråga i svart och vitt. Att världens ledare inte gör detsamma är för henne roten till problemet.

DN har under hösten följt Gretas kamp. Vid en demonstration på Parliament square i London tidigare i år sade Greta så här till åhörarna:

– Om utsläppen måste upphöra, måste vi upphöra med utsläppen. För mig är det svart eller vitt. Det finns inga gråzoner när det kommer till överlevnad. Antingen fortsätter vi som civilisation – eller så gör vi det inte, citerar DN.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen