Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 mars

Nu kan du hitta historiska kartor gratis på Lantmäteriet

Spännande historiska kartor som visar din tomt eller mark, kartor som i många fall är rena rama konstverken. Kan det vara något? Ja, nu finns möjligheten att helt gratis skriva ut kartan över din mark och hur den sett ut genom århundradena på Lantmäteriet.

 Historisk karta från Lantmäteriet.
Historisk karta från Lantmäteriet.

Möjligheten att hitta historiska kartor på Lantmäteriet.se har funnits länge men numera kan de skrivas ut helt gratis och det lockar många.

– I Sverige har vi varit tidiga med att kartlägga byarna och beskriva vem som äger vad. Det finns inte många länder i världen som har en så omfattande kartsamling som vi har i landet, säger Lena Norberg som är produktutvecklare på Lantmäteriet.

Över en miljon kartor på Lantmäteriets tjänst

Kartorna, som är över en miljon till antalet, finns på Lantmäteriets tjänst Historiska kartor och de är så gamla som från 1628. De riktigt vackra kartorna hittas i ett av de fyra arkiv som tjänsten använder sig av, Lantmäteristyrelsens arkiv.

– Det är ofta där du hittar de riktigt vackra kartorna, sådana som man vill sätta upp på väggen. Vissa lantmätare var konstnärer och väldigt duktiga på detaljer, säger Lena Norberg.

När du hittat din favoritkarta så kan du skriva ut den själv eller få den utskriven via en fototjänst, Lantmäteriet bistår inte med själva utskriften.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen