Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 juni 2017

Nu kan SOS Alarm skicka varnings-SMS vid kris

Från och med 1 juli kan du få SMS direkt i din telefon av SOS Alarm om det har uppstått en kris i ditt område.

Från den 1 juli kan SOS Alarm skicka ut viktiga meddelanden till allmänheten via SMS, rapporterar SVT öst.

Det ska öka medborgarnas säkerhet till exempel vid stora bränder, gasutsläpp eller pågående terrorbrott och ge människor som befinner sig i drabbade områden möjlighet att komma ifrån faran och även ta del av viktig information hur de själva kan skydda sig och vad de kan göra för att underlätta räddningsarbetet.

Viktigt meddelande till allmänheten

Varningen är ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som SVT och Sveriges Radio brukar sända när något allvarligt inträffat,

VMA används vid olyckor och allvarliga händelser för att varna och informera i samband med extraordinära händelser. Varningen innehåller vanligtvis information om vad som hänt eller kan hända, vad hotet består av, hur människor ska agera.

Lagändring

För att SMS:en ska bli verklighet har det behövts en ändring av lagen som rör den personliga integriteten, den träder i kraft den 1 juli 2017.

Läs även: Hot om allvarlig vattenbrist

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen