Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 januari 2017

Nu köper vi ekologiskt som aldrig förr

Förra året ställde svenskarna allt mer ekologiskt på bordet. Det handlades ekomärkta livsmedel för 3,9 miljarder kronor mer än föregående år – men det var inte i mataffären medvetenheten ökade mest.

FOTO: Istock

Det såldes ekologiska livsmedel för 25,4 miljarder kronor förra året, det är ett nytt rekord. Sammanlagt var 8,7 procent av matvarorna som såldes 2016 ekomärkta – en ökning med en procentenhet mot föregående år.

– De som tidigare kanske bara köpte mjölk, kaffe och bananer har regelbundet börjat lägga ner andra, nya ekoprodukter i varukorgen, t.ex. charkråvaror, müsli och citroner, säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker vid Ekoweb, i ett pressmeddelande.

Mjölkkrisen påverkar ekologiska mejerivaror

Ekologiska mejeriprodukter är motorn i försäljningen. Invägningen av ekomjölk ökade bara med någon procent förra året, det visade sig bli ett hinder för ytterligare tillväxt. 

– Aldrig tidigare har det sålts så mycket ekologiska produkter som under 2016. Marknaden har ökat i takt med vad ekoproduktionen har tillåtit. Generellt sett så finns det inte mer produkter att sälja, än vad som sålts, säger Cecilia Ryegård.

Brist på svenska ekoråvaror

Det råder brist på svenska råvaror under vissa perioder. Fram till nästa skörd kommer Sverige att behöva importera minst 60 000 ton ekologisk spannmål för att klara efterfrågan.

– Detta samtidigt som det finns stora möjligheter för svensk ekospannmål på exportmarknaden på minst den dubbla volymen, säger Cecilia Ryegård.

Störst ökning på Systembolaget

Suget efter ekologiska matvaror blir allt större, kan konstateras. Den största försäljningsökningen på ekologiska varor skedde dock på Systembolaget. Försäljningen av ekologisk öl, vin och sprit ökade med hela 33 procent under förra året. Med det är alkoholmonopolet den butikskedja som har ökat sin eko-procent mest.

Coop är den kedja med högst andel ekologiska varor – där är 10 procent av utbudet ekomärkt.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen