Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 februari 2017

Nu lanseras ny rikssvenska – så här låter den

Säg farväl till rösten i telefonväxeln. Bemannings- och rekryterings Lernia har tagit fram en ny typ av rikssvenska som bättre ska spegla hur vi talar i Sverige i dag.

FOTO: Istock

I går var det premiär för den nya rikssvenskan, som Lernia tagit fram med hjälp av språkforskaren Mikael Parkvall. Tillsammans har de arbetat fram en röstprototyp som är ett slags hopkok av de vanligaste dialekterna och brytningarna runt om i Sverige.

Poängen är att bryta normen kring hur det svenska språket ska låta, och i stället hitta en variant som bättre speglar hur vi talar i Sverige i dag.

– Vi har samlat in röster utifrån olika parametrar som geografiskt område, olika åldrar, socioekonomiska bakgrund, kön och etnicitet. Vi gör inte anspråk på att den nya rikssvenskan ska vara helt representativ eller att alla ska prata på ett och samma sätt, vi är ju olika, utan vi vill belysa att kompetens inte sitter i uttalet, säger Johanna Hallander, som projektleder initiativet på Lernia, till TT.

Rikssvenskan ska höras i telefonväxlar

Den gamla rikssvenskan har länge betraktats som en neutral form av svenska som inte går att koppla till något geografiskt område eller specifik dialekt, men i själva verket är den framvuxen ur högreståndsspråket i Mälardalen.

Vi har tidigare kunnat höra det rikssvenska uttalet i exempelvis telefonväxlar, utrop på tågperronger och i nyhetssändningar i TV och radio. Det vill Lernia nu ändra på.

Hittills har Scouterna och Stockholms universitetsbibliotek anammat den nya uttalet, men förhoppningen är att fler företag och organisationer ska ersätta sina gamla ljudkulisser.

Lyssna på den nya rikssvenskan

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen