Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 oktober 2018

Nu lanseras Sveriges första klimatpanel

Skulle du vilja veta vad du konkret kan göra för klimatsituationen – här och nu? Nu lanseras Sveriges första klimatpanel som ska kartlägga svenskarnas uppfattning och kunskap om klimat och miljö – och samtidigt guida till hållbara val i vardagen.

 Många lider av klimatångest men vet inte vad man personligen kan göra åt situationen. Grönt Väders klimatpanel vill kartlägga svenskarnas vanor, orosmoment och göra befintlig kunskap för att skifta till en mer hållbar livsstil tillgänglig.
Många lider av klimatångest men vet inte vad man personligen kan göra åt situationen. Grönt Väders klimatpanel vill kartlägga svenskarnas vanor, orosmoment och göra befintlig kunskap för att skifta till en mer hållbar livsstil tillgänglig. FOTO: Istock

Är du också oroad över klimatsituationen? Vädertjänsten Grönt Väder lanserar nu det man hoppas ska bli landets största klimatpanel, som ska samla svar om svenskarnas känslor, uppfattningar och kunskaper om klimathotet – och alla är välkomna att registrera sig.

Läs också: Rädda klimatet! Här är grönsakerna som du ska sluta köpa nu

Katja Samoilina är projektledare för Grönt Väder och Klimatpanelen på LRF Media. Hon säger:

– Klimatet är ju inte ett separat ämne, utan något som genomsyrar allt vi gör, varje dag – hur vi reser, äter och förbrukar energi. Vi vet att väder- och klimatintresset sedan länge engagerar väldigt många. Men det är kanske först nu, efter sommaren med extremhetta och bränder, som man på allvar börjar reflektera över vad man själv faktiskt gör – eller inte gör.

Med korta, månatliga enkäter ska Klimatpanelen ge en representativ bild av svenska folkets kunskaper och beteenden kopplade till klimat och miljö, inom olika områden som livsmedel, transporter, drivmedel och annan energiförbrukning.

Deltagare kommer bland annat få svara på frågor om konsumtionsvanor, personligt engagemang och vilja att skifta till en mer hållbar livsstil.

Läs också: Efter rekordsommaren – så påverkar klimatkrisen Sverige

Utforska orosmoment och egen vilja till förändring

 Grönt Väders klimatpanel ska ge svar på svenskarnas uppfattning om klimathotet, säger projektledare Katja Semoilina.
Grönt Väders klimatpanel ska ge svar på svenskarnas uppfattning om klimathotet, säger projektledare Katja Semoilina. FOTO: Mikael Jansson,LRF Media

Katja Samoilina välkomnar såväl Grönt Väders 60 000 användare som alla andra som känner engagemang för klimatet att delta i panelen. Resultaten sammanställs och presenteras fortlöpande i kommande analyser och rapporter.

– Vi kommer exempelvis kunna ge svar på vilka orosmoment svenskarna upplever som störst, vilka miljösatsningar man tror på allra mest och vilka informationskällor man har högst förtroende för, säger Katja Samoilina.

Läs också: De svenska växtzonerna förflyttas

Grönt väders klimatpanel har för avsikt att klargöra hur förändringsbenägna egentligen svenskarna är, och hur exempelvis betalningsviljan ser ut för elbilar, solpaneler och andra klimatsmarta lösningar,

Med den nya klimatpanelen vill Grönt Väder också ge deltagare själva ett tillfälle att reflektera över sina val och vanor i vardagen – och därigenom få möjlighet till konkreta råd om vad man själv kan göra – här och nu.

Vill göra forskning tillgänglig

FOTO: Istock

– Det finns ju redan mycket viktig forskning inom området. Ett syfte med initiativet är också att skapa ett nätverk med sakkunniga meteorologer, klimatologer och forskare. Vi vill vara en aktör som gör den senaste forskningen och kunskapen tillgänglig för de många svenskar som idag känner ett starkt engagemang och vilja att bidra till att utvecklingen går åt rätt håll.

Läs också: Klimatet tvingar bort älgen – kan komma att försvinna helt

Grönt Väder, som i grunden är en vädertjänst, är ett samarbete mellan SMHI och LRF Media med några av landets främsta experter inom meteorologi och de gröna näringarna. Appen Grönt Väder visar prognoser från de tre tillförlitliga väderkällorna SMHI, YR och amerikanska GFS på ett och samma ställe.

Grönt Väders klimatpanel: Här registrerar du dig

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen