Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 april

Nu lever Sandbäck upp igen - titta in 12 av företagen!

Sandbäck

Förr 40-50 år sedan avfolkades bygden, när stationen lades ner och bank, café och butikerna slog igen.

Nu vaknar Sandbäck och byarna runt omkring ur sin Törnrosasömn - och näringslivet blomstrar.

 Sandbäcksbygden lever upp igen med nya inbånare och blomstrande företag.
Sandbäcksbygden lever upp igen med nya inbånare och blomstrande företag. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

I dag behöver inte invånarna i Sandbäck med omnejd åka till tätorten Sölvesborg lika ofta.

Man kan handla det mesta i bygdens gårdsbutiker, gå på restaurang, pub och café, delta i kurser eller berättarkvällar.

Den lite sömniga avfolkningsorten lockar både besökare och inflyttare – lediga hus blir snart sålda.

– Vi är stolta över alla kreativa och ihärdiga lokala företagare, vi vill utvecklas och därför satsar vi nu på en bygdeförening, säger två av dem Elisabeth ”Bettan” Heneidy och Lotta Håkansson.

Stationssamhälle

 Hasse Larsson stationsinspektör i Sandbäck, fotot taget på 1960-talet. Hans ena fot kördes över av ett tåg och fick amputeras till hälen och han fick en protes för att kunna gå.
Hasse Larsson stationsinspektör i Sandbäck, fotot taget på 1960-talet. Hans ena fot kördes över av ett tåg och fick amputeras till hälen och han fick en protes för att kunna gå. FOTO: Privat

Sandbäcks storhetstid var på 1870-talet, när järnvägen drogs fram. Då blev Blekinge kustbana från Karlskrona till Malmö livsnerven i bygden. Byn blev ett stationssamhälle med butiker, café, folkets hus, post och bank.

Stenbrytningen i Kullaberget i Örlycke av gat- och kantsten skapade många jobb liksom Iföverken, som av ortens kalkrika porslinslera, kaolin, tillverkade sanitetsporslin. Drygt 200 personer arbetade där fram till 1950-talet.

Industrijobb

 Tidningen Sydöstran från 1980-talet gjorde en tillbakablick över ortens historia.
Tidningen Sydöstran från 1980-talet gjorde en tillbakablick över ortens historia. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Bönder, hantverkare, kvarnar, sågverk, stärkelsefabrik och brännerier sysselsatte mer folk. Allt transporterades via järnvägen eller skeppades ut från Pukavik.

Befolkningen minskade när alltfler började pendla eller flytta till tätorterna under 1960-och 1970-talen för att jobba. Ungdomarna for iväg. 1974 stannade det sista tåget vid stationen i Sandbäck. Det blev en tyst utflyttningsbygd. Stationshuset revs 2004. Flera av husen såldes som fritidshus.

Orten växer

 Från Ryssberget i Bjäraryd har man fin utsikt över Sandbäcksbygden.
Från Ryssberget i Bjäraryd har man fin utsikt över Sandbäcksbygden. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

För 10-15 år sedan började fler utflyttade att återvända plus att nya flyttade hit. Fler ville både bo och arbeta här.

Nu har en ny stor skola, från förskola till årskurs 6, just byggts i närbelägna Högtofta och ersatt den gamla byskolan.

Även besökare och turister hittar hit. Det börjar bli fart i Sandbäck igen.

– Här finns både entusiasm och kraft, intygar näringslivsutvecklarna Sanna Persson och Sara Dahlberg, Sölvesborgs kommun.

Läs också: Fjärdhundraland – 120 småföretagare i smart samarbete

Här 12 av bygdens blomstrande företag!

Jocar är Sveriges tredje största bilfabrik!

 Bilbyggare. Jonas Olofsson från Torsabjörke, slutade på Volvo i Olofström för att satsa på sin dröm.
Bilbyggare. Jonas Olofsson från Torsabjörke, slutade på Volvo i Olofström för att satsa på sin dröm. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Jocar i Sandbäck bygger handgjorda bilar i en gammal nedlagd stärkelsefabrik från 1930-talet och de är det största Hotrod-företaget i Europa.

– Vi bygger ”Åsa-Nisse bilar” typ ”Eulalia II” och alla kan få sin egen modell, säger biltokige Jonas Olofsson från Torsabjörke, som slutade på Volvo i Olofström för att satsa på sin dröm.

– Idag är vi Sveriges tredje största biltillverkare efter Volvo och Koenigsegg. Kunderna finns i hela världen.

– De flesta kör bara runt och njuter, men en del satsar även på racing, säger han.

Här jobbar nu 6 personer. Bildelarna importeras från USA. En färdig bil kostar 300 000-400 000 kronor eller mer. Men man Jocar är Sveriges tredje största bilfabrik!kan även köpa delar för att bygga själv och då blir det billigare.

Den nya generationens ”landsbygdsbrukare” på Prostgården

 Arvtagare. Syskonen Malte, 12 år och Hilda, 21 år, är sjunde generationen på Prostgården. Här med hunden Fina
Arvtagare. Syskonen Malte, 12 år och Hilda, 21 år, är sjunde generationen på Prostgården. Här med hunden Fina FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Anna Nilsson är sjätte generationen på Prostgården. Tillsammans med sambon Mattias och barnen Hilda, 21 år, Alma, 18 år, och Malte, 12 år, hittar hon nya sätt att vara landsbygdsbrukare. Hilda som kört traktor och lastmaskin med morfar vill gärna ta över, Alma går lantbruksgymnasium och vill satsa på grisuppfödning. Malte odlar grönsaker, har höns och ser fram emot att bli bonde, jägare och fiskare.

Skogen brukar de själva men åkrarna är utarrenderade. De gamla kycklingstallarna har rustats upp, här erbjuds förvaring av bilar, båtar, husvagnar mm. De äger även två andra gårdar i byn. Anna vill skapa fler bostäder här för att bygden ska växa och utvecklas.

Utegrisarna drar publik på Lönneholms gård

 Grisbönder. Elin oich Pär-Ola Johansson på Lönneholms gård med sina utegrisar som lockar publik.
Grisbönder. Elin oich Pär-Ola Johansson på Lönneholms gård med sina utegrisar som lockar publik. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Blekinges största grisgård Lönneholm satsar på utegrisar. Pär-Ola Johansson med sin fru Elin, är femte generationen på släktgården i Agerum. 300 slaktsvin och några suggor går ute i hagar. Inne i stallarna finns 700 slaktsvin samt 540 suggor.

– När vi för fem år sedan släppte ut 20 grisar på prov var det en dröm som gick i uppfyllelse. Vi hägnade in hagar och skogsbackar. Intresset växte och allt fler grisar släpptes ut. Nu är de en publikattraktion, säger hans fru Elin.

Lokala Coop i Sölvesborg började sälja gårdens kött och nu har de stora butikerna följt efter. I våras invigde de även en köttbutik på gården.

Vilda Västern på Saloon Longhorn

 Håkan och Lotta Håkansson på Saloon Longhorn i Örlycke gjorde om sin ena lada till restaurang, pub och festlokal.
Håkan och Lotta Håkansson på Saloon Longhorn i Örlycke gjorde om sin ena lada till restaurang, pub och festlokal. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Lotta och Håkan Håkansson på Saloon Longhorn i Örlycke gjorde om sin ena lada till restaurang, pub och festlokal.

I en genuin miljö med spännande prylar från resorna till släkten i Amerika, arrangeras fester, event, kurser, konferenser och berättarkvällar.

– Vi har olika paket som inkluderar meny, tre- och femkamper, tipsrundor skogsbad och andra äventyr, berättar Lotta

Lotta lagar maten från grunden, allt från amerikansk barbecue till hälsobufféer. Håkan som är jägare levererar ibland vilt till köket.

Mat och miljö på Möllekulla Länsmansgård

 Johanna Beijer och sambon Fredrik Gran driver både ett vanligt jord- och skogsbruk och en stor ekologisk KRAV-certifierad odling.
Johanna Beijer och sambon Fredrik Gran driver både ett vanligt jord- och skogsbruk och en stor ekologisk KRAV-certifierad odling. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Johanna Beijer och sambon Fredrik Gran driver både ett vanligt jord- och skogsbruk och en stor ekologisk KRAV-certifierad odling.

Här odlar de 130 olika typer av grönsaker och 20-30 blomsorter. De säljer ävenannan ekologisk mat, samt presenter, hantverk, redskap, med mera i gårdsbutiken.

Johanna kommer från Stockholm, Fredrik är fjärde generationen på gården.

– Vi guidar och håller kurser i hur man odlar med fokus på jordhälsa, biologisk mångfald, kompostering och grävfria bäddar. I höst startar vi även ett eget sågverk.

Aktiviteter för alla smaker på Börjessongården

 Elisabeth "Bettan" Heneidy och hennes man Hasse Blomgren köpte Börjessongården, en av byns största gårdar med skog, stugby och festlokaler med mera.
Elisabeth "Bettan" Heneidy och hennes man Hasse Blomgren köpte Börjessongården, en av byns största gårdar med skog, stugby och festlokaler med mera.

Hasse Blomgren och Elisabeth Bettan Heneidy kom från Stockholm för 1,5 år sedan.

De köpte Börjessongården, en av byns största gårdar med skog, bärodling, stugby och lokaler för kurser, fester och uppställningsplatser i garagen.

Hasses stora bilintresse och Bettans engagemang för konst och hantverk lockar många besökare. De har en engelsk pub, textil- och keramikateljéer, second hand och loppis,

– Våra vinterbonade stugor med bastu och en liten sjö utanför är populära året om. Vi har självplock av svarta vinbär och björnbär.

Kreativiteten blomstrar hos SAN Keramik

 Keramikern San Lundberg Vikström och maken Tommy flyttade hit från Morjärv i Norrbotten.
Keramikern San Lundberg Vikström och maken Tommy flyttade hit från Morjärv i Norrbotten. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Sedan konstnären San Lundberg Vikström flyttade till Sandbäck för sju år sedan har hennes skapand formligen exploderat. Här får hon inspiration och lugn.

– Jag bor mitt i en levande landsbygd med jordbruk och småföretag och samspelet med alla omkring mig har utvecklat mig. Här har jag gjort några av mina bästa konstverk i grafik och keramik.

San och maken Tommy kommer närmast från Morjärv i Norrbotten. Här på Gummessons gård har de gjort om garaget till konstateljé samt byggt en liten butikspaviljong i trädgården.

San är uppmärksammad för sina egensinniga skulpturer och färgglada bruksföremål och bjuds in till stora utställningar på Österlen, och i södra Sverige.

Bjäraryds tomat- och bärodlingar går i arv

 Rolf Nilsson på Bjäraryds tomat- och bärodlingar i sitt växthus.
Rolf Nilsson på Bjäraryds tomat- och bärodlingar i sitt växthus. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Rolf Nilsson tog över föräldragården och tillsammans med familjen har han byggt upp stora växthus för odling av tomater.

Nu håller man på med generationsskifte och den yngre generationen som tar över vill bland annat satsa på jordgubbsodling i växthusen.

Här finns även hallon, tomater, blommor mm.i gårdsbutiken.

Björn Einarssons frukt vårdar kulturarvet

 Björn Einarssons odlar många äldre äppelsorter på sin odling nära Ryssberget i Sandbäck.
Björn Einarssons odlar många äldre äppelsorter på sin odling nära Ryssberget i Sandbäck. FOTO: Stina Helmersson

Aroma, Gravenstein, Cox orange – här på Ryssbergets sluttningar i Bjäraryd, nära Sandbäck axlar Björn bygdens kulturarv på farfars gård.

Han odlar flera sorters äpplen, päron, plommon och bigarråer. Svensk frukt med mycket smak och spännande ursprung.

– Vi tipsar om vad de olika sorterna passar bäst till, säger han.

Området här är perfekt för fruktodling. Mycket sten i marken håller fukten och Ryssberget skyddar. Björn är ofta ute och säljer på marknader och har en gårdsbutik.

Marknadsföring på landet med Altefur

 David Altefur på Altefur development i Karlskrona mötte kärleken i Sandbäck, flyttade hit och öppnade en filial till sin reklambyrå här.
David Altefur på Altefur development i Karlskrona mötte kärleken i Sandbäck, flyttade hit och öppnade en filial till sin reklambyrå här. FOTO: Privat

David Altefur på Altefur development i Karlskrona mötte kärleken i Sandbäck och flyttade hit. Nu pendlar han till kontoret men har även startat ett liten lokal filial i Sandbäck.

– Vi erbjuder all typ av marknadsföring och logotyper, reklamblad, hemsidor och annonser. Det är viktigt att synas och jag ser verkligen en potential här i bygden.

Goda bakverk och dagens lunch hos Frida på Staxgård

 Frida Lundh bakar läckra bakelser och tårtor och fixar matiga luncher hemma på Staxgård,
Frida Lundh bakar läckra bakelser och tårtor och fixar matiga luncher hemma på Staxgård, FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Frida Lundh och sambon Johan har både bakverk och mat och även lammproduktion på gården i Sandbäck.

Frida som är konditor, kock och sommelier har bageri och kök i det ombyggda garaget, det hon tillverkar säljs både i gårdsbutiken och via catering. Läs mer om Frida här.

Reportage- och berättarföretag

 Reportern som skrivit denna artikel, Stina Helmersson, har själv återvänt till Sandbäck.
Reportern som skrivit denna artikel, Stina Helmersson, har själv återvänt till Sandbäck. FOTO: Ewa Stackelberg

Även reportern själv, Stina Helmersson, bor i Sandbäck. Här driver hon företaget Epona med föreläsningar, vandringar och berättarkvällar med fokus på lokalhistoria, forntid och folktro. Hon är en återvändare, flyttade hit för elva år sedan efter 40 år i Stockholm och Skåne. Hon bor i sitt föräldrahem, byggt av hennes morfar 1919.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen