Nu sjösätts pilotprojekt för bättre läkarvård på landsbygden
Läkarstudenter ska i framtiden få bättre insikt i hur det är att jobba i glesbygden. Först ut är Umeå som satsar på utbildning i glesbygdsmedicin från och med i höst.
Uppgifterna för en läkare skiljer sig åt beroende på om man jobbar i större städer eller i glesbygd. I glesbygden handlar det i större utsträckning om akutsjukvård och dessutom är andelen äldre patienter ofta större.
Läs också: Väntetiderna på ambulansen ökar i landet
Läkarprogrammet förändras
Nu vill Umeå Universitet anpassa sina läkarstudenter till detta faktum. Studenterna kommer regelbundet att placeras vid sjukstugan i Storuman och på Lycksele lasarett.
– Det finns mycket goda erfarenheter av liknande satsningar i andra länder, exempelvis i Kanada. Vi ser detta som ett första steg i att öka inslaget av medicinsk utbildning i glesbygd i läkarprogrammet, säger Patrik Wennberg, koordinator för glesbygdsmedicinska spåret vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin i ett pressmeddelande.
Läs också: Hjärtstartare som flygs med drönare ska rädda liv på landsbygden
Fler ska specialisera sig inom primärvården
Det här pilotprojektet kommer att utvärderas fortlöpande medan det genomförs och är en nyttig erfarenhet inför den utökning av läkarutbildningarna som förväntas komma inom några år.
Satsningen på glesbygdsmedicin kan förhoppningsvis också locka fler läkare att jobba utanför de största städerna. På sikt hoppas man se att fler läkare väljer att specialisera sig inom primärvården.
– Detta ligger helt i linje med landstingets satsning på att öka intresset för att jobba som specialist på våra hälsocentraler och sjukstugor. Det sätter fokus på primärvården och på det sättet stärker vi bemanningen i primärvården långsiktigt, säger Peter Olofsson, landstingsstyrelsens ordförande.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.