Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2017

Nu ska pensionsåldern höjas – kraftigt

Pensionsgruppen presenterar en uppgörelse om att en kraftig höjning av pensionåldern kommer ske, samtidigt som rätten att jobba längre förstärks.

FOTO: Istock

Efter långa förhandlingar lägger nu Pensionsgruppen fram ett beslut och en partiöverskridande överenskommelse där alla riksdagspartier utom V och SD är representerade.

– Vi är alla överens och tar nu ett helhetsgrepp och renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer, säger Annika Strandhäll, ordförande i Pensionsgruppen, och Per Bolund, ansvarig för AP-fonderna och premiepension i regeringen, i ett gemensamt uttalande.

Läs också: Hon är mormorsledig en dag i veckan

Tidigaste åldern för pension blir 64

Största nyheten är att den tidigaste åldern när man kan ta allmän ålderspension höjs ända upp till 64 år, istället för som tidigare har föreslagits i pensionsutredningen, till 63 år.

Enligt de övergångsregler som presenteras, ska höjningen ske i flera steg från dagens 61 år som tidigaste ålder att ta ut allmän ålderspension, till 62 år, 2020. Därefter sker en höjning till 63 års ålder 2023 och till 64 års ålder 2026. Även premiepensionssystemet ska reformeras, med färre fonder och bättre kontroll.

Hård kritik från många håll

Presentationen har mött hård kritik från flera håll, däribland från Svenskt Näringsliv, som enligt Expressen anser att arbetsmarknadsreglerna i hög ålder är för rigida och att de i själva motverkar möjligheten att nyanställa. Även fler fackförbund, däribland Kommunal har enligt Expressen ställt sig kritiskt då man befarar att många medlemmar som har fysiskt mycket krävande arbeten och svårt att arbeta sig upp till pensionsåldern redan idag.

Starkt kritisk är Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som på Twitter skriver: ”Hur ska de med tunga jobb och skiftarbeten klara sig? Kommunalare orkar idag jobba i snitt fram till de är 63. Med lägsta ålder för pension vid 64 och garantipension vid 66 riskerar många arbetare att drabbas hårt”.

Läs mer: Regeringen flaggar för höjd pensionsålder

Förslag med nio punkter

Det förslag som Pensionsgruppen nu har kommit överens om, har nio punkter.

1. Reformerat och förstärkt grundskydd. Stärkt ekonomiskt grundskydd för de mest utsatta pensionärerna.

2. Reformerat premiepensionssystem. Staten ska ta större ansvar för att stänga ute oseriösa aktörer som försöker lura till sig framtida pensioner.

3. Långsiktigt hållbara pensioner. Det innebär bland annat att lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs i ett tre steg, 2020, 2023 och 2026. Samtidigt som rätten att ta ut garantipension höjs från 65 till 66 år 2023 och 66 år 2026. Rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden höjs från 67 år till 68 år 2020 och från 68 år till 69 år 2023.

4. Arbetsmiljö- och utbildningsrelaterade åtgärder för ett hållbart arbetsliv. Åtgärder för att få till ett jämställt, hållbart, flexibelt och modernt arbetsliv.

5. Ett råd för arbetsmarknadens parter knyts till Pensionsgruppen. För att underlätta samarbete mellan arbetsmarknadens parter skapas ett partsråd som ska samråda mellan bland annat Pensionsgruppen och de olika parterna.

6. Delegation för äldre arbetskraft. En delegation ska arbeta forskningsnära med andra aktörer, för att bland annat motverka åldersdiskriminering.

7. Översyn av avdragsreglerna för tjänstepension. För att se till att det allmänna pensionssystemet och tjänstepensionerna fungerar bättre ihop, bland annat genom en översyn av avdragsreglerna för tjänstepension.

8. Åtgärder för mer jämställda pensioner. Kvinnor har i 30 procent lägre pensioner än män. Här läggs en handlingsplan för jämställda pensioner.

9. Moderniserade placeringsregler för AP-fonderna. Detta för att ge mer hållbara investeringar i framtida pensioner och att mer pengar ska kunna placeras utanför börsen.

Läs mer om förslaget på regeringens hemsida (pdf-fil):

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen