Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 februari 2017

Nu vill Syed hjälpa nyanlända stärka landsbygden

Att Syed Latif utvisades efter att ha sökt jobb via fel sajt väckte protester i våras. Nu är han tillbaka i Sverige och vill hjälpa nyanlända i Vrigstad starta företag och berika landsbygden.

FOTO: Lisa Jalakas/IM

Vinst för landsbygden, vinst för nyanlända och vinst för samhället i stort. Individuell Människohjälp beskriver sitt nya ettåriga entreprenörsprojekt i småländska Vrigstad för ”en solklar win-win-win”.

– Många nyanlända vill göra någonting och har erfarenheter från sitt hemland. Vi ska lära dem starta företag så att de kan växa och anställa – och bidra till det svenska samhället, säger Syed Latif, som driver projektet.

Bra exempel för landsbygden

Projektet ”Integration och innovativt entreprenörskap på landsbygden” har fått medel av Leader Linné och Jordbruksverket. Åtta nyanlända kommer att få hjälp att testa, utveckla och förverkliga sin affärsidé. Målet är att skapa företag som efter projektet kan fortsätta växa och skapa jobbtillfällen.

– Jag hoppas att vi kan skapa ett bra exempel för landsbygden, säger Syed.

Miljö och jämställdhet

Deltagarna kommer att få information om till exempel moms, skatt och det svenska samhällssystemet. Företag och andra samarbetspartners, som Almi, kommer att hålla föredrag och workshops.

Affärsidéerna ska vara inom fältet socialt entreprenörskap, det vill säga bidra till en positiv utveckling i samhället och inte bara handlar om att tjäna pengar. De kan till exempel kretsa kring miljö, hållbarhet och jämställdhet.

– Deras mål måste vara att göra något för andra människor och för samhället, säger Syed.

Omdebatterad utvisning

Syed Latif har tidigare grundat språkkaféet i Skurup. Att han i våras utvisades från Sverige för att det jobb han hade sökt och fått hade utannonserats via LinkedIn väckte starka protester.

Men tack vare ett nytt jobb är han tillbaka i landet på ett tvåårigt arbetsvisum.

Vill lyssna på nyanlända

Nu vill Syed ta tillvara på erfarenheterna som nya svenskar har med sig, en resurs som idag ofta går till spillo, menar han.

– Vi vill ge nyanlända en röst och göra dem till en stark aktör när det gäller företagande. När strategier för landsbygdens utveckling tas fram har man ofta inte med representanter som är nyanlända. Men den rösten vill vi lyssna på. Det blir spännande att se vad det kan ge, säger han.

”Känns bra”

Och Syed är glad att vara tillbaka i Sverige.

– Jag trivs med det här jobbet för att jag direkt kan hjälpa människor och göra åtta affärsidéer till åtta bra företag så att de kan bidra till samhället. Det känns bra, för människor, samhället och integrationen, säger han.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen