Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 november

Ny bok från Land – Svenska original

Hans första bok i serien Det svunna Sverige trycks i ständigt nya upplagor. Nu kommer Petter Karlssons Svenska original med ytterligare 28 märkvärdiga livsöden.

 Författaren Petter Karlsson fortsätter jakten på märkvärdiga människor från förr.
Författaren Petter Karlsson fortsätter jakten på märkvärdiga människor från förr. FOTO: Lars Swartlinger

Hur många vet att Pippi Långstrumps mamma var hårfrisörska, kom från Gävle och knäckte kokosnötter på Papua Nya Guinea?

 Jo, hon fanns på riktigt, Pippi Långstrumps mamma.
Jo, hon fanns på riktigt, Pippi Långstrumps mamma. FOTO: Arkiv, TT

Eller att kon som idisslade i ladugården hos bonden Tore Torsson i Ulfvered var en utdöd ras från medeltiden?

 Ny bok. Svenska original är Petter Karlssons senaste bok i serien Det svunna Sverige.
Ny bok. Svenska original är Petter Karlssons senaste bok i serien Det svunna Sverige. FOTO: Svenska original

Eller att de goda kommer till Göteborg och de onda till Borås, vilket var universalgeniet Emanuel Swedenborgs uppfattning om var vi hamnar när vi dör?

Petter Karlsson förstås. Författare till 54 böcker och skribent i Land. För han kan sin Pippi, sina tjurskallar och sin Swedenborg.

Specialist på original

Han tycks förresten förtrogen med de allra flesta svenska snillen, stollar och särlingar från förr. För det är dessa egensinniga original som han fascineras av och beundrar allra mest.

– Kopior går det tretton på dussinet av, trots att så många numera försöker sticka ut för att märkas i mediebruset. Eller kanske just därför. Men original blir man sällan av egen kraft. Det föds man till.

Tror Petter Karlsson och klurar i sin fårskinnsfåtölj framför kaminen hemma i sjövillan i Sickla, öster om Stockholm.

Tvättäkta bondkatt

Han tycks få medhåll av en annan särling, den tvättäkta bondkatten Svea som smyger upp i husses famn.

– Gubbarna i skogsbrynet och kärringarna mot strömmen strävade nog sällan efter att vara udda, egensinniga och självlysande. De bara var sådana av födsel och ohejdad vana.

Svenska original

Ett trettiotal av de mest färgstarka samlade han i succéboken Det svunnet Sverige som kom ut förra året. Nu kommer uppföljaren ”Svenska original” med ännu en makalös samling känt och okänt folk som har gjort udda avtryck i vår svenska historia.

Och det är alltså i nya boken som Swedenborg har bänkat sig tillsammans med Pippis mamma, Tore Torsson och ett antal andra märkvärdiga karaktärer. Plus en fotbollsgalning som döpte sina barn efter favoritlaget AIK och aldrig lät dem gå på Skansen ”eftersom det ligger på Djurgården”.

Är detta ditt drömlag, Petter Karlsson (själv en gammal skyttekung i Stockholmskorpens högsta liga)?

– Nja, då skulle jag väl ha fått hålla tillgodo med elva kapitel. Men visst, detta är 28 oerhört sköna lirare, var och en på sitt sätt.

– Ta till exempel kobonden Tore Torsson som bara hade haft elström i sin stuga i fyra år när jag mötte i mitten av 90-talet. När korna behövde salt lär han dem slicka honom på flinten.

 Skidegendaren med urkraften, Sixten Jernberg
Skidegendaren med urkraften, Sixten Jernberg FOTO: Sjöberg Bildbyrå

Mötte Sixten Jernberg

Den färgstarke skidåkaren Sixten Jernberg är en annan av karaktärerna i boken som Petter Karlsson själv hann träffa. Men de flesta levde sina egenartade liv långt innan författaren föddes.

– Jag har exempelvis spårat upp verklighetens Bombi Bitt, Kristina i Duvemåla och Tarzan – den sistnämnde funnen i en babianflock i Sydafrika av en svensk officer.

 Tarzans pappa var en svensk soldat.
Tarzans pappa var en svensk soldat. FOTO: Arkiv

– Till mina favoriter hör också den snälle tjuven Tor Johnson som blev B-skådis i Hollywood. Eller den sjörövande prinsessan Cecilia Vasa, den geniale Döderhultarn eller tonåringen Ingegerd Olofsdotter som för tusen år sedan blev Rysslands mäktigaste kvinna.

 Huvudrollen i det som anses vara världens sämsta film innehas av svensken Tor Johnson.
Huvudrollen i det som anses vara världens sämsta film innehas av svensken Tor Johnson. FOTO: Svenska original

Om du skulle få chansen att träffa ett av dina original i boken, vem skulle det vara?

– Som gammal serietecknare skulle jag gärna sitta en kväll ihop med vår store skämttecknare OA, Oskar Andersson. Tyvärr sköt han sig blott 29 år gammal, trött på livet och besviken på människors dumhet.

Blixtrande östgöte

Själv är han dock mera optimistiskt lagd, skriftställare Karlsson.

Denne blixtrande östgöte från Ydre smattrar ur sig böcker och artiklar, spelar tennis, snickrar, fäller träd, hugger ved, spelar trummor, fostrar kattungar, paddlar, bygger glasverandor på torpet och fixar bryggfester ihop med kompisen Janne Schaffer som ingen annan.

Dessutom reser han runt i värden på motorcykel minst fem månader om året. Ofta med ett, två eller tre av sina barn på bönpallen eller i släptåg på egna hojar.

Bar järnvägsräls på axeln

Ingen vanlig blötgubbe alltså. En sådan som vi annars alla är, enligt Sixten Jernberg när han i boken jämför dagens svenskar med sin farfar rallaren som kunde bära en järnvägsräls på ena axeln.

Hur i alla världen hinner du med allt, Petter?

– Livet är ett äventyr, det är bara att njuta så länge man hinner. ”Tids nog får vi vila i graven” som de gamle hemma i Ydre brukade säga.

Bland dem fanns Gottfrid i Sälleryd, några kilometer från Petter Karlssons torp i Ydre. Den milde mannen hade en enda dröm i livet – att skaffa en cykel.

Vill du köpa boken Svenska original? Klicka här!

Tvättäkta original

Hur det gick med Gottfrids dröm får du läsa om i boken, men det är en fin historia om förmågan att glädjas åt det lilla – och ge katten i om folk tycker att man är ett snille eller en stolle.

– Mjau, tycker Svea!

Hon har fått nog av omsorgerna vid kaminen och kilar ut genom kattluckan ner mot husses brygga.

– Hon är en fena på att fånga fisk, Svea, säger Petter och pekar från fönstret. Och på att gå sina egna vägar. Hon struntar blankt i vad både folk och fä tycker.

Ett tvättäkta original alltså.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen