Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 maj 2017

Ny bok ska krossa myterna om Norrland

Tystlåtna, långsamma och skygga – det finns många fördomar om hur norrlänningar är. Men nu ska myterna rensas bort med en ny bok som ifrågasätter bilden av Norrland och dess invånare.

FOTO: Istock

– Det finns otroligt mycket fördomar att de är tystlåtna, bor i glesbygd, åker skoter och har kepsar. Vi vill problematisera den bilden i boken och förklara varför fördomarna har uppkommit, säger Anders Öhman till SVT-nyheter.

Norrland är inte bara bidragstagare

Öhman har satt ihop en samling med artiklar som på ett eller annat sätt tar upp frågan om Norrland. Antologin heter Brännpunkt Norrland och historien i den sträcker sig tillbaka till 1800-talet för att förklara varför vissa fördomar uppstått.

Anders Öhman berättar att det till exempel finns en bild i södra Sverige av att Norrland framförallt består av bidragstagare. Men samtidigt är det naturtillgångarna i norr som byggt upp stora delar av Sveriges välfärd.

”Tysk försvunnen i Svealand”

Tillsammans med övriga författare i boken vill Anders Öhman skapa en större medvetenhet kring bilden av Norrland. En bild som bland annat skapas av litteratur, konst och musik.

– Rubriker i tidningar som ”Tysk turist försvunnen i Norrland”, man kan bara föreställa sig en rubrik ”Tysk turist försvunnen i Svealand”, det skulle inte hända, säger Anders Öhman.

De som medverkar med artiklar i boken är: Alf Arvidsson, Ove Grape, Anne Heith, Susanne Holst, Angelika Sjöstedt Landén, Marianne Liliequist, Karin Ljuslinder, Anna Sofia Lundgren, Eva J:son Lönn, Bo Nilsson, Asbjörg Westum och Anders Öhman själv.

Läs också: Nu får det vara nog! Därför måste regeringen sluta dränera Norrland

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen