Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 maj 2017

Ny bok ska krossa myterna om Norrland

Tystlåtna, långsamma och skygga – det finns många fördomar om hur norrlänningar är. Men nu ska myterna rensas bort med en ny bok som ifrågasätter bilden av Norrland och dess invånare.

FOTO: Istock

– Det finns otroligt mycket fördomar att de är tystlåtna, bor i glesbygd, åker skoter och har kepsar. Vi vill problematisera den bilden i boken och förklara varför fördomarna har uppkommit, säger Anders Öhman till SVT-nyheter.

Norrland är inte bara bidragstagare

Öhman har satt ihop en samling med artiklar som på ett eller annat sätt tar upp frågan om Norrland. Antologin heter Brännpunkt Norrland och historien i den sträcker sig tillbaka till 1800-talet för att förklara varför vissa fördomar uppstått.

Anders Öhman berättar att det till exempel finns en bild i södra Sverige av att Norrland framförallt består av bidragstagare. Men samtidigt är det naturtillgångarna i norr som byggt upp stora delar av Sveriges välfärd.

”Tysk försvunnen i Svealand”

Tillsammans med övriga författare i boken vill Anders Öhman skapa en större medvetenhet kring bilden av Norrland. En bild som bland annat skapas av litteratur, konst och musik.

– Rubriker i tidningar som ”Tysk turist försvunnen i Norrland”, man kan bara föreställa sig en rubrik ”Tysk turist försvunnen i Svealand”, det skulle inte hända, säger Anders Öhman.

De som medverkar med artiklar i boken är: Alf Arvidsson, Ove Grape, Anne Heith, Susanne Holst, Angelika Sjöstedt Landén, Marianne Liliequist, Karin Ljuslinder, Anna Sofia Lundgren, Eva J:son Lönn, Bo Nilsson, Asbjörg Westum och Anders Öhman själv.

Läs också: Nu får det vara nog! Därför måste regeringen sluta dränera Norrland

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen