Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 juli 2016

Ny EU-lag kan innebära slutet för kräftskivor

Kräftskivor kan snart vara ett minne blott. Åtminstone när det gäller fest med signalkräftor – det har EU beslutat.

Den 3 augusti införs ett nytt EU-direktiv för att stoppa invasiva arter som kan hota biologisk mångfald. Det innebär att det blir förbjudet att byta, odla, föda upp, transportera, använda och hålla 37 bestämda arter. På listan finns bland annat signalkräfta, skriver Corren.se.

Många kräftfrågor

Havs- och vattenmyndigheten säger till nyhetssajten att de har fått frågor om kräftor får transporteras och säljas inför kräftsäsongen.

– Svaret är att det är tillåtet åtminstone under 2016, men kräftorna ska vara i slutet förvar så det inte kommer i kontakt med naturvatten som sjöar, dammar, vattendrag eller hav, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på Havs- och vattenmyndigheten, till Corren.se.

Vill ha tydlig lag

Han hoppas att regeringen snart kommer med en lagtext så att det blir tydligt vad som gäller.

– Jag har svårt att tro att vi kan förbjuda fiske av kräftor. Det bästa är som vi gör nu, plockar upp och äta dem. Alternativet hade varit att lägga gift i sjöarna med kräftor, men då dör ju alla arter i sjön.

Undantag i år

Enligt Naturvårdsverket har Sverige och Finland fått undantag för signalkräftan när det gäller försäljning och fiske under 2016.

Hela listan över invasiva arter som EU vill stoppa finns på Naturvårdsverkets hemsida.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen