Ny klimatmärkning hos Leksands knäcke stöttar lokala bönder
Ett grönt löv ska leda de svenska knäckebrödsälskarna i rätt riktning. Tillsammans med lokala odlare ser nu Leksands knäcke till att deras bröd blir ännu mer hållbara. Och ambitionen är hög för framtiden.
En av de största knäckebrödstillverkarna i Sverige, Leksands knäcke, satsar hårt på att göra brödtillverkningen bättre för klimatet. Och inte bara det, man satsar också på de lokala bönderna.
Nära samarbete med rågbönderna
– Vår filosofi här är att det som kan komma härifrån ska göra det. All råg och mjöl på vanliga sädesslag kommer ifrån Sverige. Lika så jästen. Vi arbetar nära rågbönderna och uppmuntrar dem i närområdet att odla åt oss. Det är roligt då flera unga familjer tagit över sina föräldrars gårdar och driver dem vidare. Bådar gott för framtiden, säger Peter Joon, VD på Leksands knäcke till sajten Från Sverige.
Förändringen kommer synas på företagets knäckeförpackningar i form av ett grönt löv som visar klimatavtrycket under hela processen från odling till produktion och transport.
Har alltid varit hållbara
Leksands knäcke är ett företag som redan från början tänkte på att vara hållbara. För 70 år sedan installerades den första värmeväxlaren som gjorde Leksands knäcke självförsörjande av varmvatten och värme. 2013 blev de fossilfria och nu satsar de på den nya miljömärkningen på sina produkter, något som blir allt vanligare när de kommer till matvaror.
– Det är kul att äntligen få visa hur bra vi är. Det här är en riktigt bra siffra. Men vi ska bli ännu bättre, säger Peter Joon.
En bidragande faktor till minskat klimatavtryck är samarbetet med lokala bönder i närområdet, målet är att ha lokala råvaror som transporteras mindre än 34 mil. Det innebär kortare transporter och att man stöttar lokala bönder som bidrar till de hållbara odlingarna.
Läs också: Bara jag får behålla mitt knäckebröd
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.