Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 maj

Ny studie: Allt fler svenskar oroar sig för matbrist

Krig, inflation och skenande priser har fått allt fler svenskar att oroa sig för livsmedelsbrist, visar ny Sifo-undersökning.

 Allt fler svenskar oroar sig för att det ska uppstå livsmedelsbrist.
Allt fler svenskar oroar sig för att det ska uppstå livsmedelsbrist. FOTO: Istock

Frågan om Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel har blivit aktuell på grund av omvärldskonflikter och ekonomisk osäkerhet.

Nyligen gjordes en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Skånemejerier. Svaren visar att det finns en utbredd oro för att det ska uppstå livsmedelsbrist i Sverige.

Färre köper lokalt

Men trots det noterar Skånemejerier att mjölk- och mejerikonsumtionen minskar och att många konsumenter väljer billigare importerade alternativ.

– Tyvärr väljer många bort det lokalproducerade. Det är inte bara en negativ utvecklingskurva för Sveriges livsmedelsberedskap, då detta kan innebära färre svenska mjölkgårdar och mjölkbönder, utan även ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom att välja lokalproducerat främjar man öppna landskap och en levande landsbygd, säger Cecilia von Perglas, VD på Skånemejerier.

Läs också: Potatisuppropet hoppas att fler ska odla sin egen mat

Så här oroliga är svenskarna för en framtida livsmedelsbrist

  • Var tredje svensk, 29 procent, känner stor oro kring en eventuell framtida livsmedelsbrist i Sverige.
  • Varannan svensk, 50 procent, känner lågt förtroende för att Sveriges livsmedelsproduktion ska kunna förse hela befolkningen med mat i framtiden.
  • Nära fyra av fem, 78 procent, anser att det är svenska staten som har det största ansvaret för Sveriges framtida livsmedelsförsörjning.
  • Nära var tionde svensk, 8 procent, anser att ansvaret också ligger på den enskilda individen.

Källa: Undersökningen har genomförts av Kantar Public och bygger på 1500 intervjuer med den svenska allmänheten, ett tillägg på 500 intervjuer har gjorts i Skåne län. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan den 8–13 mars 2023.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen