Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 december 2017

Ny studie: Bilen viktig för framtidens kollektivtrafik

Vanlig kollektivtrafik är inte framtiden för landsbygden. Det krävs smartare lösningar – och där spelar bilen en stor roll, visar en ny studie.

 Bilen i stället för bussen. Forskarna bakom en ny studie ser stora möjligheter med att få fler att samåka.
Bilen i stället för bussen. Forskarna bakom en ny studie ser stora möjligheter med att få fler att samåka. FOTO: Mostphotos

Det kollektiva resandet på landsbygden behöver förändras. Därför har regeringen gett i uppdrag till VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, att reda ut hur behovet ser ut och vilka lösningar som skulle kunna utveckla resandet.

Forskarna bakom studien kommer fram till att den traditionella typen av kollektivtrafik inte ensam kan lösa transportsvårigheterna på landsbygden – framför allt på grund av att det blir för dyrt. I stället pekar VTI på alternativa lösningar.

Läs också: Debatt: Vad får vi lantisar för pengarna?

Smarta appar

Samåkning och bilpooler kan vara en del i det.

– Vi ser att resurserna finns eftersom de flesta på landsbygden har bil, många har två. Och tekniken finns. Men det måste göras enklare, annars kommer de flesta att fortsätta ta bilen som förut, säger en av forskarna, Jessica Berg.

Som exempel tar hon olika digitala lösningar, där kollektivtrafiken och privata bilister dyker upp i samma app. Om någon ska åka in till samhället kan man helt enkelt markera intresse för att åka med. Ett projekt i Blekinge med en liknande lösning pågår redan på försök.

Men det räcker inte att utveckla bra appar, enligt Jessica Berg:

– Det handlar också om att beteendemönstret måste förändras hos bilisterna för att det ska fungera, säger hon.

Läs också: Reflexsnurror hjälper resenärer att komma med bussen

Flexibla lösningar krävs

Ett annat sätt att förändra resandet är att till exempel öppna skolskjutsar för allmänheten.

– Det kommer att behövas mer flexibla lösningar, att man inte tänker så himla snävt, säger Jessica Berg.

Bilen är av naturliga skäl det dominerande transportsättet på landsbygden, men det finns fortfarande många som är beroende av kollektivt resande för att kunna ta sig till arbete, skola och aktiviteter. För många är det också centralt att kommunikationerna fungerar om de ska ha möjlighet att bo kvar när barnen blir större.

Läs också: Här blir bussresorna gratis för alla

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen