Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 februari

Ny studie: Stockholmstidningar ger ensidig bild av Sverige

De fyra rikstäckande Stockholmstidningarna ger en skev bild av Sverige, visar en ny studie. 84 procent av nyheterna från områden utanför huvudstaden handlar om sport, brott och olyckor.

 Landsbygdsfrågor och regional politik syns nästan inte alls i de fyra stora Stockholmstidningarna, visar rapporten.
Landsbygdsfrågor och regional politik syns nästan inte alls i de fyra stora Stockholmstidningarna, visar rapporten. FOTO: Mostphotos

De två journaliststudenterna Camilla Jara och Lisa Johansson har i sin C-uppsats undersökt hur riksmedier rapporterar om Sverige. Det är Stockholmstidningarna Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet som undersökts. Studenternas slutsats är att 84 procent av rapporteringen om platser utanför Stockholm handlade om brott och olyckor – så kallade blåljusnyheter – och sport, skriver tidningen Dagens Arena.

Läs också: Landsbygden lockar storstadsbor – inte tvärtom

Blåljusnyheter klart flest

– Vi blev inte förvånade över att blåljusnyheterna var flest, men det var överraskande hur mycket fler de är jämfört med alla andra ämnen. De stod ensamt för cirka 66 procent, säger Camilla Jara till Dagens Arena.

Nyheter om regional politik och landsbygdsfrågor syns knappt alls i Stockholmstidningarnas rapportering. Ämnen som rör näringsliv och sociala problem ligger på 3–4 procent. Knappt 2 procent av artiklarna handlar om politik.

Läs också: Uttrycken som får landsbygden att verka mindre än den är

– Framförallt ger det en skev bild av Sverige, och det kan påverka vilka frågor som politikerna prioriterar, och vad som ska anses viktigt i samhället, säger Camilla Jara till Dagens Arena.

Färre redaktioner

De senaste åren har antalet redaktioner i landet minskat kraftigt. Förra året saknade var fjärde kommun i landet en regelbundet bemannad nyhetsredaktion.

Studien är gjord på uppdrag av Lokalmedia AB och presenterades på Norrbotten media week i veckan.

Läs också: Nominera din landsbygdshjälte till årets Land-stipendium

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen