Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 februari 2019

Ny svensk dialektordbok – den första på över 150 år!

Snart publiceras en ny svensk dialektordbok – den första sedan 1800-talet! Fokuset ligger på särdialektala ord som inte finns i standardsvenskan.

 Dialektordboken ska vara sökbar efter specifika områden.
Dialektordboken ska vara sökbar efter specifika områden. FOTO: iStock

Annika Karlholm, dialektolog på Institutet för språk och folkminnen, berättar för Sveriges Radio att fokus i den nya boken ligger på så kallade särdialektala ord. Det är ord som inte har någon motsvarighet i standardsvenskan, utan existerar som enbart dialektord.

SVT har pratat med Eva Thelin som är en av dem som jobbat med boken. Hon lyfter fram några exempel på särdialektala ord;

Pugga = större groda, padda (Skåne, Blekinge, Halland)

Tragilja = mer eller mindre sannfärdig berättelse, anekdot, historia (Uppland, Dalarna, Norrbotten)

Institutet har jobbat med den nya dialektboken i tio år. Boken publiceras till en början enbart digitalt. En stor fördel är då att det går att söka på dialekter från ett visst specifikt område.

Publiceras i bokstavsordning

 Såhär ser den nya dialektordboken ut.
Såhär ser den nya dialektordboken ut.

Den digitala ordboken kommer att publiceras på nätet en bokstav i taget. Sist kommer bokstaven S, som har flest ord. För tillfället omfattar ordboken cirka 18 000 ord, vilket redaktörerna uppskattar vara ungefär halvvägs till en färdig bok.

De två föregångarna till ”Svenskt dialektlexikon” är väldigt gamla. Den första versionen av Johan Ihre kom ut 1776, och den andra versionen av Johan Ernst Rietz publicerades 1867.

Lexikonet ska komma ut på nätet inom loppet av ett till två år. Institutet för språk och folkminnen hoppas ha tryckt lexikonet i bokform innan år 2027.

Läs också: Kan du de svenska dialektorden?

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen