Ny svensk studie: Vanlig grönkål dämpar farlig inflammation i kroppen!
Lite grönkål och spenat varje dag kan dämpa sjukdomsframkallande inflammationer i kroppen. Det visar en ny svensk studie.
Det är forskare vid Linköpings universitet som forskat kring färgämnet lutein, som grönkål och även spenat är extremt rika på.
Studien visar att patienter med kranskärlssjukdom fick en klart positiv effekt av en mer luteinrik kost.
Fick en mätbar effekt
De fick en mätbar dämpning av de skadliga, låggradiga inflammationer i blodet som kan orsaka åderförfettning och hjärt- och kärlsjukdomar.
Ju högre luteinhalt i blodet, desto lägre halt av inflammation i blodet.
Kontrollgruppen som fick en vanlig, bästa behandling enligt kliniska riktlinjer, hade kvar samma nivå av inflammation.
Bra att äta ihop med fett
Lutein ingår i gruppen antioxidanter som kallas karotenoider, som finns i gula, röda och gröna grönsaker.
De är fettlösliga, det vill säga ska ätas tillsammans med fett för att tas upp i kroppen.
Lutein finns särskilt i mörkgröna bladgrönsaker som grönkål och spenat. Se listan nedan.
7 i topp bland luteinrika grönsaker!
1. Grönkål rå – 39 550 mikrogram per 100 gram
2. Grönkål tillagad – 15 798 mikrogram per 100 gram
3. Spenat, rå – 11938 mikrogram per 100 gram
4. Majrovsblad, tillagad – 8440 mikrogram per 100 gram
5. Spenat, tillagad – 7043 mikrogram per 100 gram
6. Broccoli, tillagad – 2226 mikrogram per 100 gram
7. Zuccini /squash) – 2125 mikrogram per 100 gramLäs också: Nya rön: Därför ska du äta mer bladgrönsaker varje dag!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.