Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 januari 2018

Ny transportplan ger tiotusentals jobb

Trafikverket har lagt fram ett nytt förslag till nationell transportplan för de närmaste tolv åren. Förslaget väntas ge nya jobb åt cirka 20 000 personer per år.

FOTO: Istock

Planen sträcker sig fram till 2029, med totalt 235 000 årsarbeten, alltså 20 000 per år. De flesta jobben kommer att skapas inom anläggningsbranschen, visar en beräkning som verket har gjort, enligt TT.

– Det handlar om nybyggnation, och om konsulter för projektering, men även om företag som gör underhåll, säger Rolf Haraldsson, nationell projektledare på Trafikverket, till TT.

Behovet avser i hög utsträckning ny kompetens, som en följd av teknikens utveckling.

– Vi behöver samverka med andra parter i branschen för att vi ska klara den framtida kompetensutmaningen, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Läs också: Bildspel: 25 år av bil- och lastbilskrascher vid hans tomt

Regeringsbeslut i vår

I somras lades förslaget till ny transportplan för 2018–2029. En remissrunda pågår och beslut från regeringen om planen är att vänta under våren, skriver TT.

I planen ingår nya järnvägar för höghastighetståg, för maximalt 250 km/h, men också nybygge och underhåll av andra järnvägar, vägar, sjöfart och flyg.

Den föreslagna planen införs utöver tidigare transportplaner. En tidigare plan har lagts för 2014–25 med 81 000 årsarbeten, som dock ej avsåg underhållsarbeten och en plan för 2010–21 ska ge 119 000 årsarbeten, men den avsåg endast utveckling och underhåll av vägar för biltrafik.

Läs också: Läsarna önskar förbättringar – här är ministerns svar

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen