Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 november 2016

Ny undersökning: Trendigt med begagnade julklappar

Den bästa julklappen behöver inte vara ny. Det visar en färsk undersökning från köp- och säljsajten Tradera. I den uppger närmare hälften av svenskarna att de kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Julhandeln slår nytt rekord varje år. Men det finns alternativ för den som vill konsumera hållbart.

I Traderas årliga julenkät svarar närmare hälften av svenskarna (46 procent) att de kan tänka sig att ge bort begagnade julklappar. Det är betydligt fler än för bara några år sedan. 2008 uppgav nämligen en tredjedel av de tillfrågade att de var positivt inställda till begagnade klappar.

– Vi är inte förvånade. Det finns en generell trend i samhället att man som individ funderar mer över sin konsumtion och strävar efter att göra hållbara val. Att ge gamla prylar nytt liv genom att låta någon annan glädjas över dem är det mest hållbara man som konsument kan göra, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Undersökningen visar att det framförallt är unga mellan 18-34 år som planerar att köpa second hand-klappar i present. Kvinnor är dessutom mer benägna att köpa begagnade julklappar än män.

Det är däremot fler som gillar att ge än att få begagnade julklappar. Var fjärde person som medverkat i undersökningen har svarat att de är positiva till att få en använd pryl.

Anledningar till varför man är positivt till att få en begagnad julklapp:

 1. För att det är bra för miljön, (31%)
 2. Det känns unikt utvald, (21%)
 3. Det bidrar inte till köphetsen, (17%)
 4. Det är ekonomiskt, (16%)
 5. Det finns kanske ett värde bakom, (12 %)
 6. Rösta


  Läs också: Det handgjorda är bäst! 14 julklappar du lätt fixar själv

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen