Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 september 2018

Nya flygfoton visar förödelsen efter sommarens skogsbränder

Nya flygfoton visar den enorma förödelsen som sommarens skogsbränder lämnade bakom sig. Bilderna ska hjälpa skogsägare och myndigheter att kartlägga konsekvenserna av bränderna.

 Enskogen i Ljusdals kommun.
Enskogen i Ljusdals kommun. FOTO: Lantmäteriet

Efter den varma sommarens skogsbränder har Lantmäteriet tagit initiativet att fotografera de hårdast drabbade områdena i Gävleborg, Dalarna och Jämtland.

– Bilderna visar vilken enorm förödelse som bränderna lade bakom sig och det blir nu enklare att jämföra läget före och efter bränderna, säger Mikael Henriksson, som är ansvarig för flygfotografering på Lantmäteriet.

Läs också: Så ser Sveriges landskap ut efter torkan

 Brunåsen i Särna, Älvdalens kommun.
Brunåsen i Särna, Älvdalens kommun. FOTO: Lantmäteriet

Ska kartlägga bränderna

Bilderna blir en bra hjälp för såväl Skogsstyrelsen som privata skogsägare att kartlägga brändernas konsekvenser. Regeringen har gett Skogsstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur skogsägarna i de utsatta områdena ska kompenseras.

 Helikopterbild över Ljusdal som tydligt visar brandens förlopp med helt sotsvarta områden, skog med bruna kronor och även områden med gröna kronor som klarat sig från branden.
Helikopterbild över Ljusdal som tydligt visar brandens förlopp med helt sotsvarta områden, skog med bruna kronor och även områden med gröna kronor som klarat sig från branden. FOTO: Anders Granström

– Efter en skogsbrand kan det vara viktigt med snabb och bra information och då kan de här bilderna vara guld värda för berörda skogsägare. Eftersom det kan vara farligt att röra sig i skogen nu med risk för fallande träd så kan bilderna underlätta betydligt för att ge en bild av omfattningen, säger Svante Larsson, projektledare och samordnare för Skogsstyrelsens arbete efter bränderna.

Läs också: Smakfel på mjölk efter torkan – bismak av blåbär

Bilderna är tillgängliga för allmänheten i Skogsstyrelsens kartprogram.

 FÖRE. Ett område i Ljusdal som drabbades av bränderna.
FÖRE. Ett område i Ljusdal som drabbades av bränderna. FOTO: Lantmäteriet
 EFTER. Färska flygbilder efter skogsbranden i Ljusdal.
EFTER. Färska flygbilder efter skogsbranden i Ljusdal. FOTO: Lantmäteriet
 Utanför Laforsen i Ljusdals kommun.
Utanför Laforsen i Ljusdals kommun. FOTO: Lantmäteriet

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen