Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 december 2018

Så påverkar de nya lagarna 2019 dig

Tv-licensen försvinner, unga vuxna får fri tandvård och karensdagen förändras. Det blir effekterna av några av de nya lagar som träder i kraft vid årsskiftet.

 Här är några av lagarna som träder i kraft 2019. Vissa av dem påverkar din privatekonomi.
Här är några av lagarna som träder i kraft 2019. Vissa av dem påverkar din privatekonomi. FOTO: Istock

Tv-licensen blir skatt 2019

Den här förändringen kommer nog de flesta märka av: Efter den 1 januari slipper alla betala radio- och tv-licensen till Radiotjänst i Kiruna. Licensen tas bort och ersätts av en skatt som betalas av alla över 18 som har en beskattningsbar inkomst.

Skatten kommer ligga på ungefär 1 300 kronor per år och person.

Läs också: Allt om nya tv- och radioskatten

Gratis tandvård för unga upp till 24 år

Den fria tandvården för barn och ungdomar utökas. Från och med januari 2019 kommer nu alla – oavsett var i landet man bor – som ännu inte fyllt 24 år kunna gå till tandläkaren utan att betala. Därefter gäller det vanliga tandvårdsbidraget från Försäkringskassan.

Karensavdrag i stället för karensdag

De nya reglerna innebär att karensdagen försvinner, men ersätts av ett karensavdrag. Avdraget blir 20 procent av inkomsten under en genomsnittlig vecka.

Anledningen är att arbetstagare som har oregelbunden arbetstid förlorar en stor del av inkomsten om de blir sjuka en dag med ett långt arbetspass.

Läs också: Tusental namnunderskrifter i protest mot försämrad snöröjning

Svenska Spels monopol försvinner

Den svenska spelmarknaden avregleras och Svenska Spels monopol försvinner. I stället införs ett licenssystem som innebär att alla spelbolag måste söka licens för att ha en spelsajt riktad mot den svenska marknaden.

De kommer att behöva följa svenska regler för spelmarknaden och betala skatt i Sverige. De ska vara märkta så att det syns att de är licensierade och de måste bidra till att personer med spelmissbruk får behandling.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen