Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 januari 2022

Nya lagar som är bra för miljön

Nytt år och nya lagar! Två av de nya lagarna tar sikte på tydliga miljöproblem och ska se till att nedskräpningen minskar och att plastanvändningen blir ännu mindre.

 Förbjudet att slänga fimpar, det kan ge böter på 800 kronor.
Förbjudet att slänga fimpar, det kan ge böter på 800 kronor. FOTO: Istock

Varje år stiftas ett antal nya lagar i Sverige och nu i januari 2022 är det flera nya lagar som träder i kraft. Bland annat höjs åldern för studiestöd från 50 år till 60 år och bostadstillägget för pensionärer höjs.

Två av de nya lagarna ser också till att miljön får en lättare tillvaro och det handlar om nedskräpning och användning av plast i engångsartiklar.

Nedskräpning ger böter

Varje år slängs en miljard fimpar på marken i Sverige och från och med nu är det ett brott mot nedskräpningslagen och den som bryter mot detta kan bötfällas med 800 kronor.

Och det gäller inte bara fimpar det handlar om, utan all form av ringa nedskräpning som till exempel tuggummi, omslagspapper till godis eller snus kan numera bötfällas.

Färre engångsartiklar med plast

Gällande engångsartiklar av plast så innebär den nya lagen att man inte får sälja engångsartiklar som innehåller mer än 15 % plast och det handlar då om produkter som sugrör, bestick och konfetti till exempel.

Lagarna trädde i kraft den 1 januari 2022 och det är många fler lagar som också ändras, du kan läsa om alla på regeringens hemsida.

Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen