Nya miljölarmet: Se upp med salladsdieten – värre än bacon
Länge har kött anklagats för att vara en miljöbov. Men nu varnar forskarna för att sallad är värre än bacon.
Forskare vid Caregie Mellon University har tittat på hur mycket växthusgaser olika typer av livsmedel bidrar till om man äter tusen kalorier av dem. Enligt forskningsstudien släpper sallad ut mer än bacon.
– Att äta sallad är mer än tre gånger värre när det gäller utsläpp av växthusgaser än att äta bacon, Paul Fischbeck, professor och en av de som har skrivit forskningsrapporten, till the Telegraph.
Anledningen är att sallad innehåller så få kalorier. För att komma upp i samma mängd kalorier som bacon behövs enorma mängder sallad. Sallad blir också lätt dålig innan den hamnar på middagstallriken och bidrar också till matsvinnet. Men vem som skulle äta så mycket sallad som krävs för att komma upp i tusen kalorier kommenterar dock inte forskarna.
Det är också skillnad på olika grönsaker. Genom att äta samma mängd kål bidrar man till en femtedel av växthusgaser och broccoli hälften, jämfört med griskött per kalori, rapporterar the Telegraph.
Men trots det pekar forskarna ändå på att nötkött och lammkött är värre när det kommer till utsläpp av växthusgaser än griskött och kyckling. Samtidigt så skulle den som börjar äta som amerikanska hälsomyndigheter rekommenderar, det vill säga mindre kött, mer frukt, grönsaker, mejeriprodukter och skaldjur bidra till en ökning av växthusgaser med sex procent, enligt forskarna.