Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 februari

Här är de nya namnen i almanackan

Nu får almanackan nya namn – här är listan!

 Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefans, och Maja Ivarsson, sångerska i tidigare The Sounds, får äntligen egna namnsdagar.
Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefans, och Maja Ivarsson, sångerska i tidigare The Sounds, får äntligen egna namnsdagar. FOTO: Sjöberg bild

Det är Namnlängdskommittén som har gjort förändringen. Sju nya namn införs i almanackan.

– Vi har ruckat på en del principer, som den om att inga smekformer av namn får finnas med, säger docent Katharina Leibring, som är ledamot i kommittén.

Inga namn puttas ut

Därför får både Olle och Maja vara med, som är smekformer av Olof och Maria.

Och inga namn puttas ut ur almanackan, de nya läggs till befintliga namn och namnsdagar.

– Vi vill ge fler människor möjlighet att fira namnsdag, säger Katharina Leibring.

Läs också: De 10 vanligaste dubbelnamnen för kvinnor

Här är de nya namnen i almanackan 2021

19 januari: Henry får dela namnsdag med Henrik. Henry är den engelska formen av Henrik och sedan länge etablerad i Sverige.

28 februari: Maja får namnsdag tillsammans med Maria. Maja är en ursprunglig smekform av Maria men används sedan länge som officiellt förnamn och är ett av de mest populära flicknamnen.

31 mars: Noa får delad namnsdag med Ester. Båda namnen förekommer i Gamla Testamentet. Noa(h) har blivit ett populärt småpojksnamn.

12 mars: Regina får delad namnsdag med Viktoria. Regina togs bort ur namnlängden 2011 men återinförs nu på en ny plats. Namnen har båda latinskt ursprung.

29 juli: Olle får dela namnsdag med Olof. Olle är en smekform till Olof men används alltmera som officiellt förnamn.

2 november: Tim får samma namnsdag som Tobias. Tim är en nu populär kortform av Timothy (från Timotheus). Både Timotheus och Tobias förekommer i Bibeln och anspelar på Guds godhet.

3 december: Cornelia får dela namnsdag med Lydia. Båda namnen förekom i romarriket. Cornelia fanns i namnlängden fram till 1993.Läs också: Vilket namn var populärt när du föddes?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen