Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 januari 2018

Nya regler: Stopp för gamla vedspisar!

Nu är det snart slut för gamla vedspisar till köket. Orsaken är nya, hårda utsläppsregler.

 En vacker antik Bolinderspis, som nog blir svår att installera med de nya utsläppskraven.
En vacker antik Bolinderspis, som nog blir svår att installera med de nya utsläppskraven. FOTO: GUN PERSSON LJUSNE. Mostphotos

I juli 2018 inför Boverket skärpta miljökrav på utsläpp och verkningsgrad för fastbränslepannor och rumsvärmare som kaminer.

Då försvinner också det tidigare undantaget för gamla vedspisar för köket. Kakelugnar och öppna spisar fortsätter att vara undantagna.

Läs också: Kamindoktorn: Jag är inte orolig för de nya vedspisreglerna

 Att elda rätt, med torr ved och lagom hårt, är också bättre för miljön.
Att elda rätt, med torr ved och lagom hårt, är också bättre för miljön. FOTO: Mats Wilhelm / Naturfotograferna / IBL BildbyrÂ

Det innebär att det i praktiken kommer att bli omöjligt att köpa en gammal, icke typgodkänd vedspis och installera i sitt kök.

– Det är inte direkt förbjudet, men man måste kunna bevisa att vedspisen uppfyller de nya kraven på verkningsgrad och utsläpp, säger Johan Schön på Skorstensfejarmästarnas Riksförbund.

Och det kan bli både dyrt och krångligt. Det innebär i princip att man först måste installera vedspisen för att kolla om man sedan får installera den.

Läs också: Har du koll? 5 risker med vedeldning

Blir dyra mätningar

 Gammeldags köksspis, i en gammal stuga i uppländska Vigle.
Gammeldags köksspis, i en gammal stuga i uppländska Vigle. FOTO: Istock

Sotarens undersökning kräver mer avancerade instrument för att kunna mäta utsläppen så noggrant som det krävs, vilket blir dyrare.

Dessutom måste spisens verkningsgrad mätas för att uppfylla kraven, vilket i princip är omöjligt för en sotare att göra på det exakta sätt som krävs.

– Ja, det blir problematiskt. De flesta gamla vedspisar och kaminer kommer att få svårt att klara de nya kraven. Merparten av dem är inte byggda för att ha den verkningsgraden eller låga utsläppsnivå, säger Johan Schön.

Läs också: Brandexperten: Därför finns 3-4 timmarsregeln för vedeldning

Gäller vid nyinstallation

 Renare rök. För att minska utsläpp av partiklar och kolväten införs hårdare regler till sommaren.
Renare rök. För att minska utsläpp av partiklar och kolväten införs hårdare regler till sommaren.

Dock gäller de nya reglerna enbart nyinstallation av vedspisar och kaminer. Har man redan en gammal vedspis i köket så berörs man inte.

De skärpta reglerna är en god bit på vägen mot den nya kraven i EU:s ekodesignreglering, som kommer att börja gälla år 2020 för fastbränslepannor och år 2022 för rumsvärmare.

Läs mer: Boverkets byggregler (BBR), avsnitt 6:7411 och 6:7412.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen