Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 april 2019

Nya regler underlättar bredband på landet

Trafikverket hör bön på landsbygden. Sedan månadsskiftet har det blivit enklare att gräva ned fiber längs med småvägar.

 Det ska bli lättare att gräva ned fibrer på landet tack vare Trafikverkets nya regler.
Det ska bli lättare att gräva ned fibrer på landet tack vare Trafikverkets nya regler. FOTO: Istock

Bredband på landsbygden är en viktig fråga för att hela landet ska leva. Det menar regeringen som i fjol gav Trafikverket i uppdrag att se över hur man kan främja utbyggnaden av nätet.

På lågtrafikerade landsvägar råder det andra förutsättningar än på större vägar. Trafikverket har efter samtal med fiberbranschen därför valt att lätta upp de tidigare försvårande reglerna, rapporterar Ekot på Sveriges radio.

Läs också: Efter tolv års väntan: Nu kommer fiber till Bäcks by

Fritt fram vid cykelväg

I praktiken innebär det att områden som tidigare inte uppfyllt kriterierna för gräv fått tillfällig dispens.

– Det kan röra sig om att man har träd nära vägen, eller att det är bergsskärningar – att vi sprängt oss fram. Eller så kan det var vid vägar där man plöjt väldigt nära, där man har ett begränsat område för att det finns åkermark, säger Annika Jokela på Trafikverket till Ekot.

Med de nya tillfälliga reglerna kommer fiberkablar bland annat att kunna läggas i dikesbotten, vid gång- och cykelväg och slät innerslänt.

Trafikverket ska hjälpa till

Reglerna finns för att säkerställa säkra utgrävningar. Det är inte riskfritt att lätta upp dem. Trafikverket ska därför ha personal ute på fältet som ska hjälpa till att göra de nya bedömningarna.

– Eftersom vi träffas i fält så ska vi kunna diskutera de alternativa platserna och komplettera med återställningsvillkor, säger Annika Jokela.

Läs också: Så länge ska du vistas i skogen – för att sänka stressnivån

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen