Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 januari 2018

Nya rutavdrag tar tjänste-Sverige med storm

Under 2017 fick rutavdragen ett rekordår, medan rot-avdragen fortsätter att minska.

FOTO: Mostphotos

Användningen av rut-tjänster ökade 25 procent under fjolåret, till 9,3 miljarder kronor i omsättning. Totalt köpte 892 000 personer rut-tjänster, 165 000 fler än under 2016, skriver serviceföretaget Hemfrid i ett pressmeddelande.

– Den starka tillväxten visar att det finns en fortsatt stor efterfrågan på tjänster i hemmet. Allt fler har ett behov av att ta hjälp hemma för att få vardagen att gå ihop, säger Maria Andersson vd på Hemfrid.

Läs också: Har du råd att vara otrogen mot den lokala matbutiken?

Västerbotten ökar mest

Statistiken kommer från Skatteverket, men har analyserats av Hemfrid. Köpen av rut-tjänster ökade mest i Västerbottens län, följt av Blekinge och Kronobergs län, där ökningstakten låg på över 30 procent.

I genomsnitt drogs 5 195 kronor per person av för rutavdraget 2017 i hela Sverige. Ett skäl till ökningen är att såväl flytt-, som it- och trädgårdstjänster ingår i rutavdraget från andra halvåret 2016. Även traditionella ruttjänster som städning, fönsterputs och barnpassning ökat.

Läs också: Vad får vi lantisar för pengarna?

Rotavdragen minskar

Rotavdragen, för bland annat byggtjänster minskade samtidigt med två miljarder kronor. Ett skäl är att skattereduktionen för sådana tjänster har sänkts från 50 till 30 procent. Rotavdragen låg under 2017 på 4,6 miljarder kronor, allts knappt hälften av rutavdragen.

Läs också: Byborna fick nog – så räddade de sin mack och affär

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen