Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 augusti 2016

Nya siffror: Allt fler vill jobba med djur!

Djurbranschen växer så det knakar. Ett guldläge för dig som drömmer om att få jobba med hundar, katter och smådjur!

FOTO: Istock

 

Det är nästan växtvärk inom djurbranschen – på fem år har antalet företag ökat med 30 procent. Idag finns 7 000 företag med över 20 000 yrkesverksamma, visar en ny rapport från DYN, djurbranschens yrkesnämnd.

Allt utom lantbrukets djur

Dessutom finns tiotusentals människor som arbetar med djur som bisyssla eller ren hobbyverksamhet. Branschen omfattar djursjukvård, zoobutiker, hundtrimning, hunddagis med mera – i princip allt utom det som rör lantbrukets djur och hästar.

Skriande behov av personal

– Ökningen innebär att det finns ett skriande behov av personal framförallt inom djursjukvården. Särskilt sköterskor och djurvårdare är det en enorm brist på, säger Ulf Uddman, ordförande för DYN.

Hunddagis ökar stort

Hunddagis är en av de företagstyper som ökat allra mest, från 800 till över 1300 på  fem år. Och ännu fler skulle kunna startas då det är långa köer till många hunddagis för att få plats.

– Överhuvudtaget ökar efterfrågan på olika tjänster för hundägare, som kurser för att aktivera hundarna till exempel, säger Ulf Uddman.

Även på mindre orter

– Vi har räknat ut att bara hunddagis omsätter en miljard kronor per år. Och det inte bara ett storstadsfenomen, hunddagis finns nu på många mindre orter och städer, säger Ulf Uddman.

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen