Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 februari 2017

Nya Skype-dansen! Hejde bygdegård bjuder upp Stureplan

Vad har Hejde bygdegård på Gotland gemensamt med Stureplan i Stockholm? Mycket mer än du tror! Här är den oväntade (upp)kopplingen.

Bild 1/3 FOTO: Karl Melander
Bild 2/3
Bild 3/3

Det är en vanlig onsdagskväll men på parkeringen utanför bygdegården i Hejde på mellersta Gotland trängs bilarna. Det är danskurs och eleverna som är på plats är från nästan hela ön.

Men lärare Kenneth Nordström är i en annan danslokal i Stockholm.

Kollar tekniken

Innan det är dags kontrollerar Lotta Jakobson så att tekniken fungerar. Med skyltar och handrörelser kommunicerar deltagarna via webbkameran med läraren Kenneth Nordström på andra sidan.

Webbkameran är länken mellan danslokalen i Stockholm och bygdegården.

Via Skype vinkar Anneli Berg till Peter Haage från Hamra på Gotland. Under danskursen befann han sig tillfälligt i Stockholm.
Via Skype vinkar Anneli Berg till Peter Haage från Hamra på Gotland. Under danskursen befann han sig tillfälligt i Stockholm. Foto: Karl Melander.

– Det började med att min man Börje var på danskurs i Stockholm och träffade Kenneth och gillade hans sätt att lära ut dans. Vi ville att han skulle komma hit och hålla en kurs men då blir det ingen kontinuitet i lärandet. Så i stället för att åka till Stockholm varje gång kom vi på att vi kunde följa kursen tack vare Skype.

Dansade i köket

I början dansade Börje och Lotta hemma i köket men de insåg snabbt att det var flera som var intresserade.

– I början var det mest bekanta men när vi var ute och dansade och flera såg att vi gjorde något som var lite annorlunda så blev de nyfikna, berättar Lotta.

Uppkopplad ö

Att det fungerar så bra är tack vare att den här bygdegården, liksom många andra på ön, är anslutet med fiberbaserad internetuppkoppling. Anne Ståhl Moussa, regionens bredbandsansvarig, tror inte att det är en tillfällighet att det händer just på Gotland.

Att det är paus behöver inte stoppa den som är danssugen. Dansparen från vänster är Börje Jakobson - Rebecka Nyström och Mari Sjöström - Ola Klang. Tittar på gör Susanne Ejnarsson och Ingvar Ekström.
Att det är paus behöver inte stoppa den som är danssugen. Dansparen från vänster är Börje Jakobson – Rebecka Nyström och Mari Sjöström – Ola Klang. Tittar på gör Susanne Ejnarsson och Ingvar Ekström. Foto: Karl Melander.

– Gotlänningarna är så bra på att ta till sig teknik. På landsbygden är 80-99 procent uppkopplade till fiber beroende på vilken socken du tittar på. Det var ingen fiberleverantör som ens kunde gissa att de skulle få ett sådant enormt gensvar.

Dansar via Skype

Så med hjälp av Vuxenskolan dansas det nu en gång i veckan via Skype. ”Won’t you stand by me, oh oh stand by me”. Musiken till kvällens första dans tonas ut.

Kurserna som ges är åhej-bugg och fox (en modernare variant av foxtrott). Här är det andra steg och turer som lärs ut än i de traditionella varianterna.

Mellan Torgny Berg och Ingela Ekman dansar Mari Sjöström och Ingvar Ekström.
Mellan Torgny Berg och Ingela Ekman dansar Mari Sjöström och Ingvar Ekström. Foto: Karl Melander.

– Det finns inget exakt mönster längre och det gör att det blir kul för kvinnorna men för förarna blir det svårare. Men vi dansar till vanliga, populära, låtar, förklarar Karin Yxfeldt som varit ledare i två år.

Blir kvar efter kursen

En del är här för att dansa hela kvällen medan andra kommer och går beroende på vad de vill dansa. De flesta brukar bli kvar och dansa även efter kursen tagit slut.

Hon applåderar och instruerar de dansande att det är dags för alla förande att ta ett steg åt vänster till nästa partner som väntar. I kväll är det fler killar än tjejer, så någon får stå över.

Får skärminstruktioner

Via skärmen ser de läraren ge instruktioner för nästa dans.

– De ser oss och vi ser dem i realtid. Men det räcker att vi hör dem. Så att vi har samma musik och hör lärarna. Men det roligaste är att det är i bygdegården. Det är som att den fått nytt liv igen.

Fick flytta

Tidigare har dansen varit i bygdegården i Havdhem på södra delen av ön. Men eftersom den är populär och lockar många flyttades den till Hejde.

Eftersom danstimmarna går byter deltagarna danspartner. Här övas fox och mellan benen på Maud Larsson och Börje Jakobson dansar Birgit Nordvall och Torgny Berg. Från vänster syns också Pia Vernersson - Ulf Andersson, Yvonne Funck - Ola Klang och Karin Yxfeldt (skymd) - Göran Gomér.
Eftersom danstimmarna går byter deltagarna danspartner. Här övas fox och mellan benen på Maud Larsson och Börje Jakobson dansar Birgit Nordvall och Torgny Berg.
Från vänster syns också Pia Vernersson – Ulf Andersson, Yvonne Funck – Ola Klang och Karin Yxfeldt (skymd) – Göran Gomér. Foto: Karl Melander.

Nu finns planer på att försöka ha Skype-dans på fler ställen.

– Vi har gått vidare från grundkursen och är nu på nivå 2. Men vi funderar på att lägga en grundkurs på norra Gotland till hösten. Vi hoppas att det här kan sprida sig, säger Karin Yxfeldt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen