Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 december 2018

Nyorden – här är alla nya ord

Flygskam, nollavfall, lårskav och bokashi! Det är några av de nya orden 2018, ord som berättar en hel del om vilka vi är och vilka liv vi lever. Det svenska språket har begåvats med 33 nya ord - vilka har du använt?

 Språkrådet och Språktidningen har utsett årets nyord för 2018.
Språkrådet och Språktidningen har utsett årets nyord för 2018. FOTO: Istock

Det är Språkrådet och Språktidningen som står bakom listan och där finns en blandning av nya svenska ord och nya låneord som anses ha etablerat sig i svenskan.

– Vissa ord lånas in i svenskan rakt av. Engelska verb anpassas enkelt till svenskan genom ändelsen -a. Andra ord är så kallade översättningslån som översätts led för led till svenska, som stöddjur från support animal och nollavfall från zero waste, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.

Här är tio ord som du kanske hörde talas om under året och som nu är med på nyordslistan. Vilka har du koll på?

Aquafaba

Betydelse: Ett spad från baljväxter, oftast kikärtor. Aquafaba används för att ersätta äggvita inom matlagning.

Beslutsblindhet

Betydelse: Kan beskrivas som en oförmåga att upptäcka en manipulation av åsikter och ställningstaganden. Människor har en tendens att hålla kvar vid sin första åsikt även om den inte alltid är rätt.

 Bokashi - ett av alla nya ord som tog sig in på listan.
Bokashi - ett av alla nya ord som tog sig in på listan. FOTO: Sara Bäckmo

Bokashi

Betydelse: Ett sätt att återvinna matavfall och att omvandla det till jord och näring utan kemikalier. Avfallet fermenteras med hjälp av mikroorganismer och kan sedan användas i trädgårdslandet.Läs också: Bokashi kan du göra själv – så gör du

Flygskam

Betydelse: Ett ord som användes mycket under 2018 och det handlar om att känna en skam för att flyga. Anledningen är de stora utsläpp som flyget står för.Läs också: Krönika: Mot klimatet beter vi oss som missbrukare

Intryckssanera

Betydelse: Ett ord som först dök upp i Norrtälje och som användes för att beskriva ett lämpligt klassrum för barn med ADHD och autism. Ordet betyder att man rensar rummet på teckningar och annat som stjäl energi för barnen.

Mandatpingis

Betydelse: Ett ord som beskriver en jämn rösträkning efter ett val, och där mandaten skiftar mellan olika partier under tiden som rösterna räknas.

Nollavfall

Betydelse: En direktöversättning av engelskans zero waste. Det handlar förstås om hållbarhet och att återanvända så mycket som möjligt i till exempel hushållet eller på ett företag.Läs också: GUIDE: Sopsortera på rätt sätt

Stöddjur

Betydelse: Ett fenomen som kommer från USA, där flygrädda personer får ta med sig ett djur på flygningen för att känna sig tryggare. Alla djur får dock inte godkänt, under året har ansökningar om att få ta med en påfågel och en igelkott avslagits.

VAR

Betydelse: Ni som gillar sport känner säkert igen ordet som används för videogranskning inom fotbollen. Det kan handla om i fall bollen varit över mållinjen, eller om att domaren missat en klar straffspark. Ordet blev populärt bland annat under sommarens fotbolls-VM.

Välfärdsbrott

Betydelse: Ett ord som beskriver medvetet fusk med bidragssystem i vårt samhälle. Det kan handla om till exempel arbetslöshetsersättning eller bostadsbidrag.

 Känner du igen ordet lårskav?
Känner du igen ordet lårskav? FOTO: Istock

Lårskav

Betydelse: Hudirritation mellan låren som uppkommer av att låren gnids mot varandra.Läs också: Här hittar du alla de 33 nya orden för 2018

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen